Foarte mulți oameni suferă de un anumit tip de tulburare de somn, dintre cele aproximativ 100 existente. Lipsa orelor de odihnă are consecințe pe termen mediu și lung asupra sănătății generale.
Somnul este fundamental pentru sănătate, în special pentru sănătatea cerebrală, deoarece un somn neadecvat influențează memoria și învățarea și crește riscul de a dezvolta boli neurologice precum Alzheimer-ul sau boala cerebrovasculară. Însă lipsa odihnei a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de tulburări metabolice, infecții sau mortalitate prematură.
De asemenea, se discută despre impactul lipsei de somn în accidentele de muncă sau în timpul conducerii autovehiculelor. Pacienții cu boli neurologice sunt mai susceptibili să sufere de tulburări de somn și necesită mai multă atenție pentru a le detecta și trata corect. Un somn bun va avea un impact asupra calității vieții și a prognosticului bolii.
De multe ori, un somn adecvat nu depinde doar de educație și conștientizare în ceea ce privește igiena somnului. "Există obstacole pentru o mare parte a populației, în principal din cauza nevoilor de muncă, sociale și de stil de viață care reduc orele de odihnă nocturnă la adulți", spune doctorul Ana Fernández Arcos, de la Societatea Spaniolă de Neurologie (SEN).
Dormitul mai puțin de 6 ore pe zi, pentru o perioadă îndelungată, este considerat privare de somn. Dacă această situație persistă, este asociată cu diferite probleme de sănătate.
"Pe de o parte, există consecințe în viața de zi cu zi, deoarece poate apărea oboseala, somnolența diurnă în situații nepotrivite și probleme de concentrare, cu un rezultat academic și profesional mai slab. Lipsa odihnei implică o stare de spirit mai proastă, cu iritabilitate și impulsivitate crescute, ceea ce poate duce la dificultăți în gestionarea micilor neplăceri cotidiene".
În plus, continuă doctora, "somnul insuficient ne face mai predispuși la a face greșeli care pot avea consecințe importante, precum riscul de a suferi accidente rutiere. Pe termen lung, este asociat cu o mai mare susceptibilitate la boli metabolice precum diabetul zaharat și o tendință crescută spre obezitate, probleme cardiovasculare și tulburări mentale precum depresia sau anxietatea".
Doctorul Jacinto Valverde, internist și colaborator al Marnys, subliniază gravitatea menținerii deficitului de somn în timp.
"Dacă dormim mai puțin de 6 ore, putem chiar să dezvoltăm perturbări ale funcțiilor de bază ale organismului, cum ar fi afectarea sistemului nostru imunitar. În timpul somnului, sistemul imunitar eliberează niște proteine numite citokine, care ajută somnul și care cresc în stări de stres sau infecții pentru a proteja organismul".
Și specialistul încheie: "Atunci când nu ne odihnim adecvat, acești anticorpi și celule de protecție scad, iar apărarea noastră scade. Vedem redusă capacitatea noastră de a lupta împotriva bolilor infecțioase", potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu