EXCLUSIV  Ce s-ar schimba dacă CNAS ar avea mai mulți bani. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Există ceea ce se numește o înrolare competitivă / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Cătălin Radu, Director General Bristol Myers Squibb România, a participat la conferința cu titlul „Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate”, organizată de DC News Media Group, unde a vorbit despre eforturile depuse de industria farmaceutică pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate. 

Întrebat ce poate face industria și ce ar trebui să facă statul, Cătălin Radu a explicat că industria și statul sunt implicate în efortul de a îmbunătăți sistemul de sănătate, însă mai sunt multe de făcut pentru a atinge obiectivele propuse. Potrivit acestuia, industria farmaceutică se concentrează pe cercetare, descoperire, dezvoltare și punerea la dispoziție a medicamentelor, în timp ce statul trebuie să creeze un cadru legislativ adecvat și să asigure finanțarea corespunzătoare pentru a contribui la o națiune mai sănătoasă

„O să îndrăznesc să spun că fiecare se străduiește. Nu am ajuns încă acolo unde trebuie, unde am putea și unde ar trebui să fim. Ce poate face industria cred că este esența noastră, și anume, să cercetăm, să descoperim, să dezvoltăm și să punem la dispoziție medicamente.

Statul trebuie să creeze cadrul legislativ, finanțarea adecvată și tot mecanismul din spate care să contribuie împreună cu medicația la o națiune mai sănătoasă. O națiune mai sănătoasă este premisa dezvoltării, a unei creșteri economice.

Mă bucură extraordinar să aud o țintă foarte ambițioasă a României, ca în următorii 5-10 ani să ținem un ritm de creștere care ne plasează între prima sau a doua economie, ca viteză de creștere, în Uniunea Europeană. Nu o vom putea face cu o populație care îmbătrânește, cu o populație cu o stare de sănătate precară.", a spus Cătălin Radu. 

 

Ce ar face CNAS dacă ar avea mai mulți bani

Cătălin Radu este de părere că în cazul în care CNAS-ul ar avea mai mulți bani, s-ar bucura de această creștere, dar chiar și cu bani suplimentari, România ar fi încă departe de media europeană în privința cheltuielilor pentru sănătate.

„A venit provocarea de la domnul profesor Florin Buicu: „Ce ar face CNAS-ul dacă ar avea 50% mai mulți bani”. Cred că s-ar bucura foarte mult, dar cei 50% mai mulți bani, dacă ar fi să-i transform realmente, de la 4.5%, bani publici în sănătate, dacă ar fi să utilizăm aceeași metodă, am ajunge undeva la 6.75. Am fi în continuare la o distanță destul de mare de media europeană. De aceea spun că fiecare se străduiește, dar nu suntem acolo încă.

Participăm foarte mult și depunem eforturi să aducem cât mai multe studii clinice în România, să pregătim specialiștii, pentru că nu este vorba doar de medicul care administrează tratamentul. Respectarea unui protocol internațional presupune foarte mulți pași, inclusiv administrativi. Este foarte greu și e foarte mult de muncă.

În plus, este o competiție și în interiorul companiilor. Ce țară primește, ce studii și câți pacienți. Există ceea ce se numește o înrolare competitivă. Deci, România nu este o fată mare, de pețit, unde toată lumea vine și se roagă. Nu este așa! Trebuie să ne ajutăm noi pe noi, în primul rând.", a spus Cătălin Radu la conferința organizată de DC News Media Group. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel