A fost carnagiu luni la Brăila. Un șofer, aflat sub influența drogurilor, a lovit în plin mai mulți oameni care se aflau într-o stație de autobuz. Oamenii nu au avut practic nicio șansă în fața șoferului care s-a urcat la volan fără să se gândească nicio clipă că va distruge destine. Ceea ce s-a întâmplat luni la Brăila scoate la iveală probleme grave, probleme peste care parcă autoritățile au tras oblonul.
Lazăr Gigel, preşedintele executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), a vorbit, contactat de DC News, despre tragedia de la Brăila dintr-o altă perspectivă. Specialistul ne-a explicat care este, de fapt, adevărata problemă.
"Problema este alta: în ultima perioadă observ că este o creștere a violenței ca urmare a consumului de droguri. Este un lucru foarte îngrijorător. Am văzut tot felul de știri în mass-media fie că vorbim de Cluj, București, Timișoara în care violența crește ca urmare a consumului de droguri. În ceea ce privește partea de consum de droguri la volan, eu am spus și mai repet: foarte mulți consideră că marijuana este inofensivă. Din nefericire, nu mai vorbim despre marijuana de pe vremea lui Bob Marley", a spus Lazăr Gigel pentru DC News.
Neputința Agenției Naționale Antidrog
"Sunt aspecte extrem de îngrijorătoare la nivel național și, din nefericire, asistăm la o neputință a Agenției Naționale Antidrog care nu are nicio strategie în ceea ce privește partea de prevenție, informare asupra riscului asociate consumului de droguri. Din 2011, în România nu mai există în mod real o strategie antidrog. Toate programele de interes național, care sunt adoptate prin hotărâre de guvern, nu au fost niciodată aplicate pentru că Agenția Națională Antidrog nu a alocat fondurile pentru strategie. În România, prevalența a crescut de la 1,7 la 6,4%. 6,4% înseamnă peste 800.000 de consumatori. Aceasta este realitatea. Noi avem o singură întrebare pentru guvernul României, indiferent de coloratura pe care o are: Dacă 10% dintre cei 800.000 de consumatori devin dependenți avem cum să îi tratăm? Atunci să vedem dacă vom ajunge la o violență ca urmare a sevrajului în spațiului public", ne-a mai spus președintele CIADO.
Consumul de droguri la volan poate deveni un fenomen în România
"În momentul de față, nu putem vorbi de un fenomen, dar sunt șanse să vorbim despre un fenomen. Să nu uităm că vine perioada estivală când știm foarte bine că litoralul este plin de droguri. Și în anii trecuți au fost cazuri de accidente mortale ca urmare a consumului de droguri la volan. Fenomenul este în creștere, nu este un lucru care să ne sperie la modul în care să spunem că deja este o problemă națională, dar poate deveni. Haideți să vorbim pe cifre. În 2008 aveam prevalență de 1,7% la nivel național, în 2010 era 4,3% și în 2013 deja vorbeam de 6,4%. Lipsa politicilor naționale duce la creșterea consumului de droguri. Nu știu de ce mai ținem Agenția Națională Antidrog, dar asta este altă discuție. Noi nu avem niciun palier de intervenție, deși sunt prevăzute fel de fel de programe", a conchis Lazăr Gigel.
Cinci vieți spulberate
Șoferul care a intrat luni dimineață în plin cu mașina într-un grup de persoane ce se aflau într-o stație de autobuz din municipiul Brăila, accident în urma căruia cinci oameni au murit, a consumat droguri.
"A fost testat pentru alcoolemie și pentru droguri și a ieșit pozitiv la testarea pentru droguri. Noi în zona Brăila-Galați facem doar alcoolemie la noi în laborator, astfel încât probele pentru droguri vor fi trimise la București, la Institutul de Medicină Legală pentru toxicologie. La analizele care se fac cu bateria de teste UPU, testul pentru droguri a ieșit pozitiv pentru sânge și urină. Noi avem aici bandeletele care arată că testele sunt pozitive", a declarat dr. Iugulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu