Temperaturile din Valea Morții, zonă care trece de-a lungul unei părți a graniței centrale a Californiei cu Nevada, au atins 53,3C, duminică, la Furnace Creek, a transmis Serviciul Național de Meteorologie din SUA.
Cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost de 56,7 C, în iulie 1913, la Furnace Creek, a declarat Randy Ceverny de la Organizația Mondială de Meteorologie, organism recunoscut drept cel care păstrează recordurile mondiale. Temperaturile de sau peste 54,4C au fost înregistrate pe Pământ doar de câteva ori, mai ales în Valea Morții.
„Odată cu încălzirea globală, astfel de temperaturi pot din ce în ce mai probabil să apară”, a declarat Ceverny, coordonatorul înregistrărilor Organizației Meteorologice Mondiale, într-un e-mail. „Pe termen lung: încălzirea globală provoacă temperaturi extreme mai ridicate și mai frecvente. Pe termen scurt: acest weekend special este determinat de o creastă foarte, foarte puternică de înaltă presiune la nivel superior peste vestul SUA.”
Furnace Creek este o comunitate neîncorporată în parcul național Valea Morții. Acesta găzduiește centrul de vizitatori al parcului, care include un termometru digital popular printre turiști. Duminică după-amiază, zeci de oameni s-au adunat la termometru – unii purtând haine de blană în glumă – sperând să facă o poză cu termometrul, care să șocheze prietenii și familia.
Termometrul digital a atins 54.4 C la un moment dat duminică, dar nu este o citire oficială. Serviciul Național de Meteorologie a spus că cea mai ridicată temperatură înregistrată duminică a fost de 53.3 C – o valoare maximă care probabil că nu va fi depășită la apusul soarelui. Meteorologii spun că învelișul subțire de nori a împiedicat, cel mai probabil, temperaturile să nu atingă potențiale maxime record.
Valul de căldură din Valea Moartă este doar o parte din vremea extremă care lovește SUA încă din weekend. Cinci persoane au murit sâmbătă în Pennsylvania, când ploile abundente au provocat o inundație bruscă care a măturat mai multe mașini. Un băiețel de nouă luni și o fetiță de doi ani au rămas dispăruți. În Vermont, autoritățile au fost îngrijorate de alunecările de teren, deoarece ploaia a continuat după zile de inundații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu