Autor: Raluca Ţena
Sistemul de colectare a gunoiului este format dintr-o platformă cu patru pubele metalice plasate la suprafaţă şi alte patru tomberoane de plastic plasate în subteran. Pentru golirea acestora, platforma e ridicată cu ajutorul unui sistem hidraulic. În prezent, în sectorul 3 există zece astfel de tomberoane subterane.
Pubele ca în Roma şi Paris
"În afară nu prea mai vedem altfel, discutăm de Roma, de Paris, acolo ăsta e sistemul", spune Robert Negoiţă. "Aceste pubele noi de colectare a deşeurilor rezolvă toate problemele pe care containerele vechi le creaseră. Mă refer la împrăştierea gunoiului, degradarea deşeurilor biologice, dar şi aspectul inestetic. Ne dorim ca în decurs de un an să înlocuim toate containerele vechi cu pubele noi", a adăugat acesta. Pe lânga beneficiile de salubrizare aduse de noile tomberoane, acestea au creat şi noi locuri de parcare. Reprezentanţii Primăriei au mai identificat 380 de locuri în Sectorul 3 unde ar putea fi implementat acest sistem. Aceştia au mai declarat că noul sistem de containere nu permite împrăştierea gunoiului de către oameni sau animale, răspândirea mirosurilor neplăcute şi sunt protejate de furtuni şi incendii.
Tomberoanele nu au fost achizitionate cu bani din bugetul Primăriei, ci din conturile firmei care se ocupă de salubrizarea sectorului 3. Robert Negoiţă îşi propune să introducă, în cursul anului viitor, alte 400 de ghene, doar dacă sistemul se dovedeşte rentabil. În acest caz, costurile totale s-ar ridica la şase milioane de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu