Birocrația, în colaps? Concedieri fără precedent în SUA, chiar și în sectoare esențiale ale administrației

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Reforma radicală a administrației federale, promovată de președintele Donald Trump și consilierul său, Elon Musk, a condus la concedieri masive în mai multe agenții guvernamentale din SUA. Potrivit unor surse citate de Reuters, mii de angajați care se ocupă de aspecte esențiale, de la securitatea arsenalului nuclear la îngrijirea veteranilor de război, și-au pierdut locurile de muncă.

Între 1.200 și 2.000 de angajați ai Departamentului pentru Energie au fost concediați, inclusiv sute de persoane din biroul responsabil de supravegherea arsenalului nuclear. De asemenea, Departamentul pentru Securitate Internă a disponibilizat aproximativ 2.300 de angajați.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunțat pierderea a aproape 1.300 de angajați, un număr ce reprezintă o treime din personal, conform Associated Press. În plus, disponibilizări au avut loc și în departamentele care se ocupă de veterani sau de educație.

Administrația Trump susține că măsurile sunt necesare pentru reducerea birocrației și a cheltuielilor guvernamentale, în contextul unei datorii publice de aproximativ 36 de trilioane de dolari și a unui deficit de 1,8 trilioane de dolari înregistrat anul trecut. Cu toate acestea, democrații din Congres acuză Casa Albă că încearcă să submineze autoritatea legislativă asupra cheltuielilor federale.

Sindicatele angajaților guvernamentali au reacționat puternic împotriva acestor măsuri. Steve Lenkart, directorul executiv al National Federation of Federal Employees, a afirmat că scopul real al reformei este „eliminarea reglementărilor care împiedică marile industrii și miliardarii, ceea ce explică entuziasmul lui Elon Musk pentru această inițiativă”.

Pe lângă concedieri, administrația a oferit stimulente pentru demisii. Aproximativ 75.000 de angajați au acceptat aceste pachete. Totuși, multe persoane care au ales să rămână se tem că vor fi următorii pe lista de disponibilizări. „Am decis să-mi încerc norocul și să rămân”, a declarat un angajat al General Services Administration, sub protecția anonimatului. „Este o situație destul de neliniștitoare”, a mai spus acesta pentru Reuters.

Sindicatele au intentat procese pentru a bloca planul de concedieri. În plus, procurorii generali din 14 state americane au intentat o acțiune în justiție, susținând că numirea lui Musk în funcția de consilier guvernamental a fost ilegală și solicitând o autonomie decizională mai mică a acestuia. În același timp, Musk și echipa sa din cadrul Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) sunt vizați de mai multe procese privind accesul la sisteme informatice guvernamentale cu date sensibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel