Aproximativ 300 de angajați scapă de restructurarea TVR

În procesul de restructurare al Televiziunii Române 309 locuri de muncă nu vor fi afectate, informează Mediafax. La terminarea restructurării, adică la sfârşitul lunii decembrie, "Salariaţii notificaţi de către conducerea societăţii au acceptat participarea la procesul de selecţie de personal în vederea concedierii colective, într-o proporţie de 96,35%. Astfel, au fost transmise un număr de 2.773 de notificări, dintre care 2.672 au fost primite şi semnate de salariaţi. Un număr de salariaţi nu au fost notificaţi şi, în consecinţă, nu participă la selecţia de personal, fie din motive legale, strict determinate, fie din motive care decurg din logica noilor fluxuri de activitate, incluse în planul de restructurare aprobat prin Hotărârile Consiliului de Administraţie nr. 110/2012 şi 121/2012", potrivit comunicatul TVR.

Conform reglementărilor legislaţiei actuale, sunt exceptate de la selecţia de personal mai multe categorii de salariaţi, printre care salariații aflaţi în concediu de îngrijire a copilului (56 de salariaţi), precum şi femeile însărcinate (30 de salariate). De asemenea, legea îi exclude de la selecția de personal și pe salariaţii care au revenit din concediul de îngrijire al copilului şi se află în perioada de 6 luni (27 de salariați). Totodată, 114 salariaţi nu pot fi concediaţi, întrucât au transmis angajatorului acte motivate în acest sens conform Contractului Colectiv de Muncă coroborat de Codul Muncii, înainte de data demarării procesului de selecţie. Acestora li se adaugă 6 salariaţi detaşaţi la alte instituţii, 25 de salariaţi aflaţi în concediu fără plată, dar şi 2 salariaţi ale căror Contracte Individuale de Muncă încetează până la sfârşitul anului (pensionare pentru limită de vârstă). Potrivit unor surse, printre cei care nu sunt afectaţi de procesul de restructurare din TVR se numără şi Raico Cornea, membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale).

Preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, a declarat pentru Mediafax că niciunul dintre angajaţii televiziunii publice nu este protejat de restructurarea în care se află în prezent Televiziunea Română. "În Televiziunea Română, de-a lungul anilor, s-au adăugat în mod nesustenabil suprapuneri de personal", a spus Claudiu Săftoiu, precizând că această restructurare înseamnă pentru TVR "o revenire la normalizare", la activitatea posibilă în condiţiile actuale în care se află televiziunea publică.

Societatea Română de Televiziune este în plin proces de restructurare, având pierderi cumulate de 145.618.779,33 de euro, perioada necesară pentru a plăti această datorie fiind estimată la 7 ani și jumătate. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, în 29 octombrie, să continue restructurarea TVR şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3. TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva săptămâni, câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au protestat în curtea instituţiei faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi. Potrivit reprezentanţilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR) şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR au protestat faţă de procesul de concediere colectivă. Totodată, sindicaliştii au depus o acţiune în instanţă prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au declarat reprezentanţii SPUS TV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel