APCR: Toate drepturile bolnavilor cronici din România sunt încălcate

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) semnalează cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacienților, din 18 aprilie, încălcarea tuturor drepturilor pacienților din România și face un apel la autorități să abordeze problema de urgență, dincolo de interesele de moment, luând în considerare toate consecințele pe care subfinanțarea sistemului de sănătate le implică asupra românilor, potrivit unui comunicat al alianței.

APCR susține că limitarea accesului bolnavilor cronici ”la tratamente și la investigații se reflectă într-un indice scăzut al calității vieții, a diminuării șanselor de vindecare ceea ce contravine Cartei Europene a Drepturilor Pacienților. Mai mult, “dijmuirea” pacientilor prin introducerea coplatii, in special pentru medicamentele cuprinse in Programele Nationale gestionate de CNAS, precum si subfinantarea sistemului medical au determinat bolnavii cronici sa renunte la tratament, sa renunte la viata”.

Acuzând lipsa cadrelor medicale din sistemul de sănătate românesc, peste 40.000 de cadre medicale, medici și asistenți, APCR consideră că astfel, pacienții irosesc timp și energie în încercarea de a accesa serviciile medicale la care cu toții avem dreptul.

”Toate problemele cu care se confrunta bolnavii cronici, in particular pacientii cu cancer si situatia Institutului Cantacuzino au fost punctele de plecare pentru autosesizarea institutiei Avocatul Poporului, cu privire la situatia dramatica cu care se confrunta acestia. Bolnavii cronici din Romania, platitori de taxe si contributori la bugetul sistemului national de sanatate, au ajuns in situatia de a-si asigura tratamentul recurgand la medicamente cumparate din strainatate, pe propria cheltuiala, iar majoritatea care nu-si permit aceasta cheltuiala mor. Solicitam Guvernului Romaniei sa ia masuri urgente pentru remedierea acestei situații fara precedent in Romania”, se susține în comunicat.

În opinia celor de la APCR, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate tratează bolnavii cronici într-un mod iresponsabil fără a conștientiza  efectele economice negative: costurile pentru refacerea stării de sănătate a populatiei care cresc exponențial și face apel ”la autorități să abordeze problema de urgență, într-o manieră globală, dincolo de interesele de moment și să se gândească la toate consecințele pe care subfinanțarea sistemului le implică asupra cetățenilor României”.

APCR, care reprezinta peste 3,5 milioane de persoane in suferinta, reuneste Fundatia Speranta Diabeticilor, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania, Federatia Asociatiilor Bolnavilor din Cancer din Romania, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, reunite în scopul de a promova si proteja interesele comune ale pacientilor suferinzi de afectiuni cronice, de a asigura integrarea socio-profesională a acestora, in conditiile legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel