Germania respinge de fiecare dată recomandările Statelor Unite ale Americii și pe cele ale Fondului Monetar Internațional și continuă politicile cu efect destabilizator pentru economia mondială, scrie editorialistul Washington Post, Charles Lane.
Argumentația jurnalistului american vine în prelungirea unor observații făcute de-a lungul anului de FMI și de Comisia Europeană. Fostul comisar european pentru ocuparea forței de muncă, maghiarul Laszlo Andor, declara la 16 august că "ar fi foarte important ca Germania să-şi multiplice investiţiile publice, să stimuleze cererea şi să reducă excedentele comerciale excesive, care le fac rău vecinilor săi europeni".
Charles Lane își începe editorialul "Din partea Germaniei, un zid economic al Berlinului", într-o notă extrem de dură: "Nicio consecință a sfărâmării Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 nu este mai copleșitoare decât structura hidoasă a transformării unei surse de rușine germană într-o sursă de mândrie germană. Obsedați în trecut de realitatea tristă că Zidul Berlinului a fost ridicat, germanii au petrecut aniversarea a 25 de ani de la căderea lui jubilând pentru că l-au dărâmat", scrie Washington Post.
Jurnalistul american estimează că aceeași focalizarea pe productivitate și responsabilitate fiscală care a făcut din Germania un etalon al prosperității acum "destabilizează economia mondială".
Excedentul comercial al Germaniei de 276 miliarde de dolari în 2013 îl depășește pe cel al Chinei. Exporturile Germaniei "inundă" Europa și globul, privând membrii Uniunii Europene de cota de piață de care au atâta nevoie, scrie Lane.
"Deflația urmărește cele 18 națiuni care folosesc moneda unică, iar răspunsul Germaniei la strigătul vecinilor ei este o predică despre reformă structurală și echilibru bugetar", notează WP.
Excedentul exporturilor nemțești, "boala" Europei?
"E posibil ca un lucru mai rău decât austeritatea pe care Germania o cere vecinilor săi fie doar austeritatea pe care ea însăși o practică. Germania ar putea crește prin impulsionarea cererii interne, care presupune tăieri de taxe, salarii mai mari și cheltuieli ridicate pentru infrastructură și apărare, chiar dacă asta ar echivala cu nerespectarea promisiunii lui Merkel privind echilibrarea bugetului până în 2015. Până la urmă, Germania se îndreaptă către o creștere lentă cu actualele politici, potrivit ultimelor prognoze", scrie Lane, care menționează că Germania răspunde doar cu "nein" la apelurile Statelor Unite și la cele ale Fondului Monetar Internațional.
Germania îmbărtrânește, iar numărul populației sale este în scădere, ceea ce face ca firească opțiunea germanilor de a căuta piețe în străinătate și de a acumula resurse pentru susținerea bătrânilor care nu muncesc. Totodată, Spania și Italia au nevoie să devină mai competitive.
"Cu toate astea, niciunul dintre aceste argumente nu explică îndârjirea cu care Merkel păstrează cursul său auster în ciuda evidențelor că este contraproductiv, atât economic cât și politic", scrie Charles Lane, care sugerează că Germania se află într-un moment de negare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu