BBC scrie, în contextul alegerilor europarlamentare din 23 - 26 mai 2019, despre tendința partidelor naționaliste și de extremă dreapta de a câștiga tot mai mult electorat.
Sursa citată precizează, făcând anumite legături, că partidele naționaliste și de extremă dreapta, care au câștigat mandate importante în propriile țări, la ultimele alegeri, ar vrea să se unească și să se organizeze într-o putere pan-europeană. ”Suntem într-o formă extraordinară și gata să câștigăm alegerile europarlamentare” este un mesaj recent al lui Marine Le Pen. Reprezentanta mișcării de extremă dreapta din Franța a postat mesajul anterior citat sub o fotografie cu ”omologul” italian, Matteo Salvini, liderul extremei drepte italiene. Mai mult, BBC scrie că alegerile europarlamentare din luna mai ar putea avea un impact major asupra balanței puterii din Parlamentul European.
Sunt trecute în agendă țările unde mișcările de extremă dreapta și partidele naționaliste sunt pe un trend ascendent, de la Italia lui Matteo Salvini, la Franța lui Marine Le Pen, la Alternativa pentru Germania (AfD), care a devenit cel mai mare partid de opoziție, la partidul Vox al Spaniei, care, la recentele alegeri a luat 24 de locuri în parlamentul național, cu peste 10% din voturi, la partidul Libertății din Austria (FPO) și lista continuă cu: Suedia, Finlanda, Estonia, Ungaria, Slovenia.
Nu, România nu e pe lista acestui trend european alarmant în contextul viitoarele alegeri europarlamentare. ”În România, nu sunt partide împotriva sistemului, ci împotriva PSD. Alianța USR-PLUS, care ar fi putut fi în această linie europeană, este nu doar anti-PSD, ci și puternic internaționalistă, neavând un profil naționalist. Liderii și susținătorii alianței vor ”o țară ca afară”, nu au încredere în statul național, apelează la instituții transnaționale de arbitraj, protestează la Bruxelles. Pe de altă parte, stânga românească, reprezentată de PSD, deși are un profil internaționalist, încearcă să capteze electoratul naționalist, însă discursul este moderat, iar măsurile concrete aproape lipsesc.” subliniază jurnalistul Val Vâlcu. Totodată, el amintește că principalul partid naționalist din România aproape s-a dizolvat odată cu moartea fondatorului, iar cele noi nu au o poziționare ideologică clară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu