Ungurii, pregătiți pentru federalizarea României, după unirea cu Moldova

Președintele formațiunii naționaliste ungurești Jobbik, Vona Gabor, și vicepreședintele Szavay Istvan, au participat, vineri, la tabăra de vară a Tineretului Maghiar Ardelean - EMI, de la Gheorgheni, informează Agerpres.

Declarațiile lui Szavay Istvan, care este și deputat la Budapesta, ar putea fi parte dintr-o strategie coordonată de Vladimir Putin și Viktor Orban. Atât partidul lui Orban, cât și premierul ungar se folosesc de extremismul Jobbik pentru a se legitima drept moderați în Occident, dar au în esență aceeași politică.

Parteneriatul cu Moscova, pe plan economic și politic, a fost accelerat după invadarea Ucrainei de către ruși. Amenințarea cu federalizarea României în urma unirii cu Moldova face jocurile lui Putin (reduce sprijinul pentru mișcarea unionistă, în țară) dar sevește și politicii revizioniste promovate de Budapesta după Traianon.

Diplomația maghiară să fie pregătită!

"Sunt sigur că peste cinci sau zece sau 15 ani România se va uni cu Moldova, toate semnele și procesele indică acest lucru. Mulți spun că este un pericol pentru populația maghiară de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea în Parlamentul de la București, dar asta este o alta temă. Noi credem că ascunde o posibilitate, pentru care diplomația maghiară trebuie să fie pregatită. Această mare unire trebuie să ducă la o federalizare de un anumit nivel a României, nu cred că România se va uni cu Moldova astfel încât structura statului să nu fie afectată. Iar aceasta poate fi o oportunitate, care nu inseamnă ca va fi egală cu o autonomie sau cu o autodeterminare, dar va fi mai ușor ca maghiarii să fie mai bine reprezentați, cel putin la nivel regional", a spus Szavay Istvan.

Szavay Istvan a avut interdicție de a intra în România pentru o perioadă de un an, din martie 2014.

La Gheorghieni au participat o mie de tineri maghiari din România, Ungaria, Serbia, Ucraina , Slovacia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel