Virusul Zika se poate răspândi rapid din America Latină în întreaga lume, în condițiile în care celebrele festivaluri și Jocurile Olimpice se aproprie iar turiști din toată lumea vor fi prezenți.
Din ce în ce mai mulți copii se nasc, cu virsul Zika, în America Latină. Autortiățile braziliene au anunțat că 4000 de copii care s-au născut cu deformări ale capului, cauzate de virusul Zika, din luna Octombrie 2015. Acestea mai spun că este vorba de o epidemie, în condițiile în care în anul 2014, doar 150 de copii au fost afectați.
În Columbia au fost raportate peste 13000 de cazuri, iar în Bolovia a fost găsită prima femeie, însărcinată, infectată cu acest virus.
Oamenii de știință încă nu au demonstrat, dincolo de orice dubiu, o legătură între virsului Zika și condiția bebelușilor, însă o altă explicație nu au găsit.
Pe de altă parte, la 49 de copii, născuți cu această malformație și care au murit, afost depistat virusul. De asemenea, un studiu făcut de institutul Carlos Chagas din Parana a arătat cum virusul se poate transmite de la mamă la copil prin placentă.
Autoritățile din zonele afectate au sfătuit populația să amâne sarcinile.
Virusul Zika este transmis prin ciupitura unui țânțar din familia Culicidae. Se găsește, în special, în zonele tropicla și subtropicale, însă au fost găsit și în alte zone de pe Terra.
Mai multe cazuri confirmate în SUA
Centrul pentru Diagnosticare și Prevenire a Bolilor din SUA a confirmat mai multe cazuri de infecție cu virusul Zika, invlusiv nașterea unui copil afectat.
Autoritățile au emis o atenționare de călătorie pentru mai multe țări din America Latină, invlusiv cpentru cele mai populare destinații de vacanță.
Avertizarea este valabilă pentru: Brazila, Columbia, El Salvador, Guiana Franceză, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexic, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela și Puerto Rico.
S-ar putea răspândi în toată lumea
Celebrele festivaluri din Brazilia și Jocurile Olimpice din luna August ar putea determina o răspândire a virusului în toată lumea.
Festivalurile din Brazilia vor începe în luna Februarie, despre care specialiștii spun că este vârful sezonului de împerechere al insectelor care pot transmite virusul.
Nu există tratament
În acest moment nu există tratament. Singura soluție este prevenirea, oamenii din zonele afectate neputând face altceva decât să se protejeze de ciupiturile de țânțari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu