EXCLUSIV  Video - Titi Aur, ironie fină, după ce un trotinetist a lovit o maşină parcată. "Şoferul a stat agresiv în trafic"

Fotografie de la Mathias Reding, pexels
Fotografie de la Mathias Reding, pexels

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a venit cu o ironie fină după ce, la DC Conducem, a fost pus să analizeze clipul unui incident din Capitală. Un trotinetist a intrat direct într-o maşină parcată.

Pe clipul video, chiar la începutul emisiunii, se vede cum trotinetistul îşi pierde atenţia şi loveşte în plin partea din spate a unei dubiţe parcate regulamentar. 

"Cel cu duba neagră a stat agresiv în trafic. Nu ştiu altfel cum să spun. Nu am înţeles exact ce a făcut trotinetistul, dar e foarte posibil că se uita în telefon. Dacă e aşa, demonstrăm încă o dată că poţi să te răneşti chiar şi cu trotineta. Nu pare a fi băut, drogat, sau ceva, ci pur şi simplu neatent. S-a uitat în altă parte şi a intrat în maşină. Nu-i uşor, totuşi, sigur nu i-a plăcut. 

În acest caz, dacă ar exista asigurare pe trotinetă, atunci asigurarea ar plăti dacă sunt stopuri sparte, sau lucruri de genul ăsta. Este un accident oarecum ciudat, dar în acelaşi timp firesc. Pentru că a conduce neatent în România este considerat ceva normal. Un fel "ce mare lucru fac?". Acolo e şi o şosea luminată, dreaptă. E un comportament inconştient, nu conştientizează că i se poate întâmpla ceva. Putea să intre pe contrasens sau în faţa unei maşini care se deplasează. Putea fi mult mai rău. Trotinetistul nu are cască, nu are niciun fel de echipament, cum au motocicliştii. E clar, e un accident banal, dar care spune multe despre modul nostru de a gândi deplasarea pe stradă", a declarat Titi Aur la DC Conducem. 

RCA pe trotinete şi biciclete electrice "nu rezolvă nimic din punctul de vedere al siguranţei rutiere". Titi Aur, verdict clar despre noua lege

Proprietarii de trotinete şi biciclete electrice din România vor fi obligaţi să aibă pentru acestea o asigurare de răspundere civilă, RCA, ca şi proprietarii de maşini. Cu toate astea, Titi Aur, expert în conducere defensivă, spune că modul în care a fost gândită legea nu rezolvă nimic din punct de vedere al siguranţei rutiere şi face referire mai ales la trotinetele şi bicicletele care pot fi închiriate. 

"La noi, nici copilul, nici adultul care merg cu trotineta, cu viteză mai mare decât cu bicicleta, nu trec prin niciun sistem de pregătire. Să spunem că au măcar 14 ani. Nu au niciun fel de pregătire despre cum să treacă pe stradă, nu ştiu de STOP, de prioritate, de trecere de pe o bandă pe alta. 

Proprietarul trotinetei e obligat să facă RCA, dar asta nu rezolvă nimic din punct de vedere al siguranţei rutiere. Da, dacă o trotinetă electrică zgârie o maşină, acel RCA va despăgubi proprietarul maşinii. Dar dacă cel care a închiriat trotineta sau bicicleta electrică este un copil sau un inconştient, sau cineva needucat, ăla nu va înţelege sau nu va evita pe viitor. Nu va fi mai sigur pe stradă pentru că are RCA trotineta. Ba dimpotrivă, se va gândi că având RCA nu mai contează dacă loveşte pe cineva sau zgârie vreo maşină. 

Ăsta e singurul lucru, va fi despăgubit cel lovit, dar nu rezolvă cu nimic din punct de vedere al siguranţei rutiere. Asigurarea pe CNP ar cuprinde şi partea de despăgubire, dar ar avea şi două părţi importante. Ca să poţi lua asigurare, ar trebui să treci printr-un chestionar, deci ai avea cunoştinţe de bază. Şi mai mult, ar apărea şi responsabilizarea, pentru că următorul RCA ar fi mai scump, dacă faci pagube. 

Eu cred că nu se rezolvă nimic dacă faci pe trotinetă, dar dacă asta au hotărât autorităţile şi asta spune directiva europeană, asta facem", a declarat Titi Aur la DC Conducem. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel