Urmărește emisiunea live



Victimele accidentelor de circulație reclamă refuzul FGA de a plăti despăgubirile. Scrisoare deschisă către premier, președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților

Pietoni în iadul rutier. O nouă tragedie. FOTO: Pexels
Pietoni în iadul rutier. O nouă tragedie. FOTO: Pexels

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC România) avertizează asupra faptului că un număr mare de victime ale accidentelor de circulație au sesizat organizația cu privire la refuzul FGA de a pune în executare hotărârile definitive ale instanțelor de judecată și implicit de a plăti despăgubirile pentru vătămări corporale ale victimelor accidentelor în limitele legii.

 

„În ultima perioadă un număr mare de victime ale accidentelor de circulație ne-au sesizat cu privire la refuzul FGA de a pune în executare hotărârile definitive ale instanțelor de judecată și implicit de a plăti despăgubirile pentru vătămări corporale ale victimelor accidentelor în limitele legii.

Refuzul sau întârzierea excesivă și nejustificată de a pune în executare o hotărâre judecătorească de către o instituție publică reprezintă o gravă încălcare a legislației naționale privind activitatea de înfăptuire a justiției, dar și o încălcare a art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se arată în scrisoarea deschisă înaintată premierului, președintelui Senatului și președintelui CD.

Aceștia mai acuză faptul că „FGA și-a creat un mecanism de înregistrare și tratate a cererilor de plată, prin care ignoră atât Constituția, cât și actele normative direct sau indirect aplicabile în activitatea instituției. Scopul este unul foarte clar, și anume de a întârzia excesiv plata despăgubirilor, pentru ca banii din fondurile instituției să fie plasați prin intermediul unor mecanisme financiare, în scopul creșterii veniturilor.”

„Prin mesajele transmise în spațiul public, FGA a reușit să mascheze foarte bine această practică contrară legii. Astfel, instituția a justificat utilizarea unor proceduri de soluționare a cererilor de plată, proceduri derulate în luni sau chiar ani pentru fiecare dosar constituit de FGA în parte, invocând faptul că „Fondul de garantare nu se substituie, nu succede și nu reprezintă asigurătorii în faliment, ci este o entitate publică care are ca scop plata de despăgubiri/indemnizații în cazul falimentului unui asigurător. Legea nr. 213/2015 se aplică cu precădere, iar această lege, așa cum am menționat, nu prevede un termen de soluționare pentru cererile de plată, urmând ca în privința termenului de soluționare a cererilor să se aplice ”termen rezonabil” de soluționare cererilor care le sunt adresate, astfel cum aceasta sintagmă a fost instituită și dezvoltată în practica CEDO și confirmată pentru Fond de practica judiciară a ÎCCJ”, se mai arată în scrisoare.

În concluzie, aceștia susțin că „FGA nesocotește în mod flagrant prevederile Constituției și desfășoară activități de justiție paralelă admițănd public că verifică, analizează și aprobă sau respinge sumele pretinse de persoanele păgubite care și-au valorificat dreptul la despăgubire în instanța de judecată și au obținut o hotărâre judecătorească definitivă. 

La această ilegalitate se adaugă și intervalul de timp exagerat de lung în care se derulează aceste etape, interval ce conduce atât la agravarea situației medicale și psihologice a victimelor, încălcându-se astfel prevederile art. 22 din Constituție privind garantarea dreptului la integritate fizică și psihică, dar și la încălcarea art. 6 din CEDO privind executarea hotărârilor judecătorești. 

Totodată FGA încalcă inclusiv prevederile normelor care reglementează activitatea Fondului, ignorând acele reglementări clare ce obligă la plata cererilor ce au ca fundament o hotărâre judecătorească definitivă într-un anumit termen.

Mecanismul creat de conducerea FGA pentru a induce în eroare creditorul de asigurare cu privire la drepturile reale la despăgubire într-un anumit termen este unul complex și bazat pe încălcarea unor acte normative din categoria legilor. 

Având în vedere aceste aspecte relevante, am găsit necesar să vă facem cunoscut prin acest material că există suficiente indicii rezonabile pentru ca instituțiile abilitate ale statului să se sesizeze și să verifice modul în care a fost încălcat în mod flagrant cadrul normativ privind activitatea FGA și modul în care au fost afectate valorile sociale ocrotite de lege, implicit interesele victimelor accidentelor de circulație din România.”

Vezi întreaga scrisoare aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel