Vânzările de active europene, în vizorul Chinei

yeni1
yeni1

Potrivit declarațiilor făcute de  Wang Yiming, vice-director al institutului de cercetări macroeconomice al Comisiei de dezvoltare națională și reformă, în cadrul forumului E.U.-China de la Bruxelles, China consideră că imensele sale rezerve valutare ar fi mai bine folosite în investiții directe în Europa decât în achiziționarea de obligațiuni suverane ale țărilor membre zonei euro.

„Economia europeană are nevoie de sânge proaspăt, dar nu sub forma unei transfuzii prin cumpărare de obligațiuni”, a declarat Wang. „Avem nevoie să injectăm sânge nou în economie, prin promovarea de investiții”, a continuat acesta, discuțiile interne în privința utilizării rezervei de 3200 de miliarde de dolari îndreptându-se către această concluzie, scrie adevarul.ro.

Declarațiile sale au loc în aceeași zi în care Klaus Regling, șeful Facilității Europene pentru Stabilitate Financiară (fondul de urgență al Uniunii Europene), va raporta miniștrilor de Finanțe reuniți ai țărilor membre zonei euro asupra progresului încercărilor sale de a atrage investiții externe pentru obligațiunile fondului.

Anterior, China a cumpărat, în mod direct, obligațiuni ale statelor europene, dar schimbarea în atitudine reflectă schimbările survenite pe cele două continente, scrie François Godement, director de strategii al Asia Center – una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ şi cercetare din Filipine – într-o lucrare a Consiliului European pentru Relații Externe. „China vrea să investească fonduri în altceva decât în dolari și are un interes major în menținerea și creșterea exporturilor sale în Europa”, a continuat Godement. „China se teme, totodată, de un faliment global provocat de o puternică recesiune sau criză sistemică europeană”, a concluzionat acesta.

China este mult mai atrasă de investiții directe și achiziționare de active

Diferențele de opinie și neînțelegerile interne ale zonei euro asupra creerii unui singur instrument de gestionare a datoriei devin din ce în ce mai puternice și generează o perspectivă mai puțin atrăgătoare în achiziționarea de obligațiuni. În contrast, companiile europene scoase la vânzare precum și oportunitățile vaste de investiții în întreaga Europă par mult mai atractive.

China, principalul partener comercial al Uniunii Europene, deține un excedent comercial față de Europa de circa 180 de miliarde de euro și a depășit, anul trecut, Germania ca principalul exportator mondial.

Condiții aspre pentru China la cumpărarea de obligațiuni

Împrumuturile acordate de China Statelor Unite nu au fost însoţite de condiţii care să presupună concesii majore din partea americanilor. Spre deosebire însă, pe fondul lipsa unei poziții comune a guvernelor europene, şi într-un context global riscant precum cel prin care lumea trece, China va cere un „preţ” – care să includă o primă – şi deci eventuale concesii – suficient de mari, pentru a determina China să continue achizițiile de obligațiuni europene, consideră directorul de strategii al Asia Center.

Totodată, François Godement îl citează pe Chen Deming, ministrul chinez al Comerțului, care a declarat că așteaptă cu nerăbdare vânzările de active europene provocate de criza datoriilor, îndemnând guvernele europene să se comporte în mod pragmatic.

„Recunoașterea interdependenței sino-europene și, în consecință, a nevoii de capital extern este un pas realist pentru Europa”, scrie specialistul Asia Center. „Liderii politici și opinia publică nu ar trebui să dezbată dacă China este zmeul sau făt-frumos, mai mult ca sigur că nu este nici unul nici celălalt”, a concluzionat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel