Ungaria răspunde Olandei, care a invitat-o afară din UE: Nu vrem să părăsim UE, vrem să o salvăm de ipocriţi

Viktor Orban, la Summit-ul UE/ foto European Union newsroom.consilium.europa.eu
Viktor Orban, la Summit-ul UE/ foto European Union newsroom.consilium.europa.eu

Legea anti-LGBT din Ungaria a stârnit revolta liderilor europeni. La Summit-ul celor 27 de ţări de la Bruxelles, Viktor Orban a fost aspru criticat. Dar replica n-a întârziat să apară. 

Premierul Olandei a sugerat Ungariei să părăsească Uniunea Europeană, după adoptarea legii anti-LGBT, asta și-n contextul în care la nivelul UE a fost votat Raportul Matic. 

Replica Ungariei a fost tranșantă și tăioasă. Într-un mesaj pe Twitter, ministrul maghiar al Justiției a transmis statelor europene ce critică politica internă a Ungariei: ”Ungaria nu vrea să părăsească UE. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”. 

”A fost o confruntare” 

Premierul belgian Alexander De Croo a descris discuția de la summit ca pe o confruntare: ”Nu a fost o discuţie diplomatică, a fost mai degrabă o confruntare”, citează Mediafax. 

Cel mai vehement a fost premierul olandez Mark Rutte, care a afirmat că Ungaria, cu legea sa, nu mai are ”nimic de făcut în Uniunea Europeană”. El i-a spus lui Viktor Orban că, dacă nu-i plac valorile UE, ar trebui să activeze articolul 50 din tratat ”care a fost creat în acest scop” şi să părăsească Uniunea.

”Ungaria nu vrea să părăsească Uniunea Europeană. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”, a scris pe Twitter ministrul maghiar al Justiţiei, Judit Varga.

Ce prevede legea adoptată în Ungaria

Legea prevede că ”pornografia şi conţinutul care înfăţişează sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu vor fi accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”. ”Legea nu priveşte homosexualii, ci modul în care părinţii doresc să facă educaţie sexuală copiilor lor”, a subliniat Viktor Orban.

Această lege a determinat 17 ţări membre, inclusiv Franţa, Germania, Ţările de Jos, Italia şi Belgia, să adreseze o scrisoare liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la necesitatea de a susţine valorile europene.

Și România a fost aproape de adoptarea unei legi cu privire la educația sexuală în școli, dar din cauza ”piedicilor” date de comunicarea de la distanță, digitală, parlamentarii puterii au votat împotrivă, în ciuda președintelui Klaus Iohannis. Vezi aici ce direcții europene sunt în acest sens

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel