UE sugerează o taxă temporară pe profiturile excepționale ale unor companii energetice

Foto Ilustrativ/Pexels Markus Distelrath
Foto Ilustrativ/Pexels Markus Distelrath

Uniunea Europeană ar putea fi pe cale să susțină o nouă taxă pe profiturile excepționale realizate de unele companii energetice care sunt legate de creșterea prețurilor la gaze.

Un proiect de document, văzut de Bloomberg, sugerează că o taxă temporară pe profiturile excepționale ar putea fi o „sursă utilă de finanțare”.

Criza energetică înseamnă că gazele, cărbunele, energia nucleară , hidroenergetica și alte surse regenerabile din UE pot genera profituri în exces de până la 200 de miliarde de euro în 2022, estimează Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Redistribuirea acestor fonduri pentru a ajuta consumatorii să compenseze facturile mai mari la energie este una dintre sugestiile din planul în 10 puncte al AIE de a îndepărta Europa de petrol și gaze rusești. 

Alții sugerează că fondurile pentru impozitele excepționale ar putea fi alocate resurselor de energie regenerabilă.

”Guvernele trebuie să acționeze, corporațiile nu o vor face”,  Mike Davis CEO al Global Witness

„Companiile de gaze fosile au realizat profituri record în timp ce oamenii au suferit înghețarea locuințelor în această iarnă, iar acum se bazează pe banii de care avem nevoie pentru a finanța tranziția către un viitor cu energie curată”, spune Murray Worthy, lider de campanie pentru gaz la Global Witness.

Worthy adaugă că liderii UE au „responsabilitatea morală” de a face eforturi pentru o taxă excepțională pe profiturile combustibililor fosili și de a „cheltui pe o construcție masivă de surse regenerabile și izolație pentru a pune capăt definitiv erei gazelor fosile și pentru a oferi surse regenerabile la prețuri accesibile. putere și încălzire pentru toată lumea.”

„Industria combustibililor fosili nu a văzut nicio limită pe care să nu o depășească. De la profitul de pe urma distrugerii planetei noastre până la profitarea uciderii unor oameni nevinovați, ei au arătat în repetate rânduri că singurul lor interes este să câștige bani”, a adăugat Mike Davis CEO

O serie de proiecte de conducte și terminale de gaze naturale sunt, de asemenea, luate în considerare de companiile de combustibili fosili ca răspuns la criză.

Grecia, Italia, Țările de Jos, Germania, Spania și Franța au reînviat recent proiecte de gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel