UE răspunde investigației Washington Post despre finanțarea abuzurilor asupra migranților din Africa de Nord

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @savvapanf
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @savvapanf

Uniunea Europeană a recunoscut marți o „situație dificilă” după ce o investigație recentă a dezvăluit că Tunisia, Maroc și Mauritania abandonau migranți disperați în deșert cu ajutorul direct al fondurilor blocului.

Fondurile europene au fost folosite pentru a instrui personal și a cumpăra echipamente pentru unități implicate în abandonarea migranților în deșert și în abuzuri ale drepturilor omului, arată investigația.

„Aceasta este o situație dificilă. Este o situație în evoluție rapidă și vom continua să lucrăm la ea”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, marți, când a fost întrebat despre investigație.

Luni seară, Lighthouse Reports, o organizație de știri de investigație, a publicat un raport detaliind cum „Cu sprijinul Europei, națiunile nord-africane împing migranții în deșert.”

„Europa sprijină, finanțează și este direct implicată în operațiuni clandestine în țările nord-africane pentru a abandona zeci de mii de oameni de culoare în deșert sau în zone îndepărtate în fiecare an pentru a-i împiedica să ajungă în UE.”

Lighthouse Reports a colaborat cu o echipă de 39 de reporteri din Europa și Africa de Nord într-o investigație de un an privind operațiunile agresive anti-migranți din Africa de Nord.

Investigația a fost publicată în mai multe publicații media, inclusiv The Washington Post, Le Monde și Inkyfada.

Constatările cheie ale investigației


Aceasta a descris un „sistem de deplasare în masă” care era „condus datorită banilor, vehiculelor, echipamentelor, informațiilor și forțelor de securitate furnizate de UE.”

Raportul a afirmat că refugiații și migranții din Maroc, Mauritania și Tunisia erau „reținuți pe baza culorii pielii lor, încărcați în autobuze și duși în mijlocul pustietății, adesea în zone aride de deșert,” fără apă sau mâncare.

Alții spus că au fost duși în zone de frontieră unde au fost „vânduți de autorități traficanților de persoane și bandelor care îi torturau pentru răscumpărare.”

În Mauritania, Maroc și Tunisia, vehicule de același tip și model cu cele furnizate de țările europene forțelor locale de securitate adunau migranți de culoare de pe străzi sau îi transportau din centrele de detenție în regiuni îndepărtate, conform raportului.

Din 2015, blocul european a încheiat acorduri de cooperare cu cele trei țări nord-africane care includ finanțare explicită pentru a le îmbunătăți capacitățile de a reduce migrația neregulamentară către Europa.

Bruxelles a alocat 675 milioane de dolari pentru Maroc, 227 milioane de dolari pentru Mauritania și 160 milioane de dolari pentru Tunisia în cadrul acestor acorduri de cooperare.

Eforturile UE de a determina țările africane să oprească fluxurile de migrație peste Mediterana sunt aliniate cu o reformă recent convenită a regulilor de azil ale blocului.

Aceste noi reglementări vor înăspri frontierele UE și vor accelera deportarea solicitanților de azil care nu au succes.

Lighthouse Reports a spus că a intervievat peste 50 de migranți de culoare - toți din Africa subsahariană și Africa de Vest - care au fost expulzați din cele trei țări nord-africane.

Mărturiile lor, inclusiv videoclipuri și fotografii, „ne-au ajutat să recunoaștem natura sistematică și motivată rasial a practicilor.”

Raportul a citat și oficiali europeni anonimi care au negat că fondurile UE ar fi folosite pentru a încălca drepturile migranților.

Cu toate acestea, se spune că două surse din UE au recunoscut că era „imposibil” să se țină pe deplin evidența modului în care erau folosite fondurile finanțate de Bruxelles.

Comisia Europeană - brațul executiv al UE - nu a răspuns explicit la acuzațiile raportului.

„Uneori, situația este provocatoare în țările noastre partenere... (dar ele) rămân state suverane și continuă să fie în controlul forțelor lor naționale,” a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Ana Pisonero.

Conform legilor și tratatelor internaționale, UE este obligată să se asigure că fondurile sale sunt cheltuite în moduri care respectă drepturile fundamentale ale omului.

Cu toate acestea, ramura executivă a blocului a recunoscut că evaluările privind drepturile omului nu sunt efectuate atunci când se finanțează proiecte de gestionare a migrației în străinătate.

Maroc, Tunisia și Mauritania nu au abordat oficial această investigație recentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel