Uniunea Europeană face o ultimă încercare de a salva acordul nuclear cu Iranul și de a ieşi din impas.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat pentru Financial Times că se caută o ”cale de mijloc” pentru a pune capăt impasului care amenință să distrugă mai bine de un an de eforturi diplomatice europene de a încheia un acord.
Acordul ar duce la reintegrarea Statelor Unite în acordul din 2015 și la ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului, iar în schimb republica islamică își va reduce drastic activitatea nucleară.
Coordonatorul negocierilor nucleare cu Iranul al Uniunii Europene, Enrique Mora, urmează să viziteze marți Teheranul, a informat sâmbătă agenția semi-oficială Nour News.
Discuțiile pentru relansarea acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale au fost suspendate din martie, în principal din cauza insistențelor Teheranului ca Washingtonul să elimine Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), forța sa de securitate de elită, de pe lista Organizației Teroriste Străine (FTO) din SUA.
”Această călătorie ar putea fi văzută ca un nou pas în consultări constructive cu privire la puținele, dar importante chestiuni care au rămas în discuțiile de la Viena”, a scris Nour News pe Twitter.
Șeful politicii externe a mai spus că dorește ca Mora să viziteze Teheranul pentru a discuta problema, dar a adăugat că Iranul ”a fost foarte reticent” și a descris impulsul diplomatic drept ”ultimul glonț”. De asemenea, raportul l-a citat pe Borrell spunând că negociatorii nu vor da Iranului un ultimatum.
Analiștii au sugerat că o opțiune de compromis pentru SUA este să ridice desemnarea teroristă asupra gardienilor și să o mențină pe forța Quds, unitatea responsabilă pentru operațiunile de peste mări ale gardienilor și care înarmează și sprijină grupurile militante din Orientul Mijlociu.
Forța Quds a fost desemnată din 2007, în timp ce fostul președinte american Donald Trump i-a etichetat pe gardieni drept organizație teroristă în 2019, la un an după ce a abandonat acordul nuclear.
Conducătorii iranieni, încurajați de creșterea prețului petrolului de când Rusia a invadat Ucraina, nu se grăbesc să revigoreze pactul din 2015 pentru a ușura sancțiunile asupra economiei sale dependente de energie.
În conformitate cu Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA) din 2015, Iranul a fost de acord să își limiteze programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu