Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să suspende ajutorul militar destinat Ucrainei, după dialogul tensionat cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de săptămâna trecută, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters. Toate livrările de echipamente militare americane care nu se află în prezent pe teritoriul Ucrainei, inclusiv arme aflate în tranzit pe aeronave şi nave sau în aşteptare în zonele de tranzit din Polonia vor fi suspendate, potrivit Bloomberg.
Update 13:45. Prim-ministrul ucrainean Denys Șmihal a declarat că armata Ucrainei are mijloacele necesare pentru a menține situația pe linia frontului în fața forțelor ruse. „Vom continua să colaborăm cu Statele Unite prin toate canalele disponibile, într-o manieră calmă”, a spus Șmihal în cadrul unei conferințe de presă.
El a adăugat că ajutorul militar american este extrem de valoros și salvează mii de vieți, iar Kievul va face tot posibilul pentru a menține relațiile cu Washingtonul. Șmihal a mai declarat în fața reporterilor că, în condițiile actuale, Ucraina dispune de suficiente lichidități pentru acest an.
Update 11:00. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a reafirmat sprijinul statului pentru Ucraina. "NATO este cel mai puternic pilon al apărării noastre și România rămâne un aliat de încredere. Trebuie să intensificăm investițiile pentru a ne consolida capacitatea de apărare. Europenii și americanii trebuie să colaboreze pentru obținerea unei păci juste și durabile în Ucraina", a scris acesta pe X.
NATO is our strongest defence pillar, and Romania ???????? remains a committed and reliable ally. We must step up investments to strengthen our defence capability. Europeans and Americans need to work closely together to achieve a just and lasting peace in Ukraine ????????
— Ilie Bolojan (@Bolojan) March 4, 2025
Update 9:48. Oficialii Casei Albe au declarat, pentru CBS, că Trump „a fost clar” că este „concentrat pe pace” și că „avem nevoie ca și partenerii noștri să fie dedicați acestui obiectiv”.
Update 8:53. Încep să apară reacții la vestea că SUA au suspendat ajutorul militar pentru Ucraina. Oleksandr Merezhko, deputat ucrainean din partidul președintelui Zelenski, spune că este „șocat” de această decizie. Deputatul a declarat, pentru BBC Newsday, că „nu mi-aș fi putut imagina nici în cele mai negre vise că Trump ar tăia ajutorul militar pentru Ucraina exact când avem cea mai mare nevoie de el”. Merezhko consideră că președintele american Donald Trump încearcă să marginalizeze Ucraina și Europa și să încheie un acord cu Rusia. „Cred că domnul Trump ar trebui să se gândească serios la felul în care va rămâne în istorie. Pentru mine, aceasta este o zi care va rămâne în istorie ca o infamie”, a mai declarat acesta.
Donald Trump l-a primit vinerea trecută pe Volodimir Zelenski la Casa Albă. Vizita liderului ucrainean, care a avut loc după cea a președintelui Emmanuel Macron și a premierului Keir Starmer, a degenerat într-o dispută aprinsă, avându-i ca protagoniști pe Trump, Zelenski și J.D. Vance. Donald Trump și J.D. Vance l-au acuzat pe Zelenski de lipsă de respect și nerecunoștință, avertizând că SUA ar putea să-și retragă sprijinul din Ucraina dacă autoritățile de la Kiev nu fac eforturi concrete pentru a încheia războiul.
"Președintele Trump a fost clar că obiectivul său principal este pacea. Avem nevoie ca partenerii noștri să fie la fel de dedicați acestui scop. Prin urmare, suspendăm și reevaluăm ajutorul nostru pentru a ne asigura că acesta contribuie la o soluție", a declarat luni pentru Reuters un oficial al Casei Albe, sub protecția anonimatului.
Pauza va dura până când Donald Trump va stabili că liderii Ucrainei demonstrează un angajament de bună credinţă faţă de pace, potrivit relatărilor Bloomberg şi Fox News.
"Nu este o încetare permanentă a ajutorului, este o pauză", a subliniat un responsabil al administraţiei Trump, citat de Fox News. Pauza se va aplică tuturor echipamentelor militare care nu se află încă în Ucraina, au declarat oficialii, şi reprezintă un răspuns direct la ceea ce Trump consideră a fi comportamentul neadecvat al lui Zelenski de săptămâna trecută.
Potrivit Bloomberg, toate livrările de echipamente militare americane care nu au ajuns încă pe teritoriul Ucrainei vor fi suspendate, inclusiv armele aflate în tranzit pe aeronave și nave și cele care așteaptă în zonele de tranzit din Polonia.
Sursele citate au indicat că Donald Trump i-a ordonat secretarului apărării Pete Hegseth să pună în aplicarea suspendarea livrărilor.
Grupul de lobby "Razom for Ukraine" a condamnat decizia Casei Albe, afirmând într-un comunicat că: "Prin oprirea bruscă a asistenței militare, președintele Trump lasă Ucraina pradă agresiunii rusești și oferă Moscovei undă verde pentru a continua să avanseze spre vest".
Biroul președintelui Zelenski nu a răspuns solicitării Reuters pentru comentarii, iar Ambasada Ucrainei la Washington a păstrat, de asemenea, tăcerea. Între timp, democrații din Congresul american au criticat vehement decizia lui Trump.
"Prin blocarea ajutorului militar pentru Ucraina, președintele Trump a deschis larg ușa pentru ca Putin să-și intensifice agresiunea violentă împotriva civililor ucraineni. Consecințele vor fi, fără îndoială, devastatoare", a declarat senatoarea Jeanne Shaheen, lidera democraților din Comisia pentru Relații Externe a Senatului SUA.
Luni, Trump a reiterat ideea că Zelenski ar trebui să fie mai "recunoscător" pentru sprijinul american, criticând o declarație a liderului ucrainean potrivit căreia sfârșitul războiului este "foarte, foarte departe".
"Aceasta este cea mai proastă declarație pe care o putea face Zelenski, iar America nu va mai tolera așa ceva pentru mult timp!", a scris Trump pe Truth Social.
De la invazia Rusiei de acum trei ani, Congresul SUA a alocat 175 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei. Administrația Trump a moștenit o autorizație aprobată de Congres în valoare de 3,85 miliarde de dolari pentru furnizarea de arme Ucrainei. Cu toate acestea, având în vedere disensiunile tot mai mari dintre cele două țări, era puțin probabil ca aceste fonduri să fie utilizate.
Trump a sugerat totuși luni că un acord pentru exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei de către americani ar putea fi încă posibil, în ciuda tensiunilor cu Kievul, în timp ce liderii europeni explorează propuneri pentru un armistițiu în conflictul cu Rusia.
"Este o afacere grozavă pentru noi", a spus Trump, adăugând că va oferi mai multe detalii marți seara, în discursul său în fața Congresului.
Într-un interviu acordat Fox News, vicepreședintele JD Vance l-a îndemnat pe Zelenski să accepte acordul privind mineralele.
Zelenski a declarat în repetate rânduri că orice acord de pace trebuie să includă garanții explicite de securitate din partea Occidentului, pentru a preveni o nouă agresiune a Rusiei, care controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Trump a refuzat să ofere astfel de garanții.
Statele europene se mobilizează pentru a sprijini Ucraina și pentru a propune un plan de pace. Oficialii europeni sunt profund nemulțumiți de ceea ce consideră a fi o trădare a Ucrainei din partea Washingtonului.
Franța, Marea Britanie și alte state europene au luat în considerare trimiterea de trupe în Ucraina în cazul în care s-ar ajunge la un armistițiu, dar au subliniat că ar avea nevoie de sprijinul SUA.
În schimb, guvernul ungar, cunoscut pentru poziția sa critică față de sancțiunile UE împotriva Moscovei, a salutat decizia lui Trump. "Președintele SUA și guvernul ungar au aceeași poziție: în loc de arme și război, avem nevoie urgentă de un armistițiu și de negocieri de pace".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News