Donald Trump l-a primit astăzi pe Volodimir Zelenski la Casa Albă. Vizita liderului ucrainean, care are loc după cea a președintelui Emmanuel Macron și a premierului Keir Starmer, a degenerat într-o dispută aprinsă, avându-i ca protagoniști pe Trump, Zelenski și J.D. Vance. Donald Trump și vicepreședintele J.D. Vance l-au acuzat pe Zelenski de lipsă de respect și nerecunoștință, avertizând că SUA ar putea să-și retragă sprijinul din Ucraina dacă autoritățile de la Kiev nu fac eforturi concrete pentru a încheia războiul. Zelenski a răspuns că Vladimir Putin și-a încălcat promisiunile de mai multe ori, începând din 2014, insistând ca Washingtonul să nu facă „niciun compromis cu un ucigaș”.
DC News vă transmite principalele informații, în format live text:
Update 23:39. Primarul capitalei, Nicușor Dan, și-a exprimat susținerea față de președintele ucrainean, precizând că Europa trebuie să fie unită și că securitatea regiunii este în joc. "Susțin ferm Ucraina în lupta sa pentru o pace justă și sustenabilă. În aceste momente tensionate, să rămânem calmi și lucizi. Apreciez reacția liderilor europeni și îmi pun speranțe în întâlnirile din 2 și 6 martie. Europa trebuie să își asume responsabilități, iar România trebuie să fie parte din efortul comun. Securitatea Europei este în joc și nimic nu este mai important", a scris acesta pe Facebook.
Update 23:15. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a publicat pe o rețea de socializare un mesaj, după confruntarea din Biroul Oval dintre Volodimir Zelenski, Donald Trump și J.D. Vance.
„Securitatea Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei. Cu toții trebuie să fim împreună pentru a lupta pentru valorile, libertatea și pacea noastră“, a scris Ilie Bolojan pe Facebook.
Update 22:45. Clotilde Armand a lansat critici dure la adresa președintelui și vicepreședintelui Statelor Unite, afirmând că aceștia s-au comportat „ca doi golani” față de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Într-o postare pe rețelele sociale, Clotilde Armand a subliniat că liderul ucrainean nu a călătorit la Washington pentru „a juca poker cu resursele Ucrainei”.
Totodată, ea a sugerat că adevărații lideri de stat ar trebui să demonstreze curaj vizitând personal Ucraina pentru a vedea „cu propriii ochi ce face Putin”. Declarațiile sale vin în contextul tensiunilor internaționale privind sprijinul acordat Ucrainei în fața agresiunii ruse.
Update 22:15. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis un mesaj de încurajare președintelui ucrainean: "Demnitatea dvs onorează curajul poporului ucrainean. Fiți puternic, fiți curajos, fiți neînfricat. Nu sunteți niciodată singur, dragă președinte Zelenski. Vom continua să colaborăm cu dumneavoastră pentru o pace justă și durabilă".
Your dignity honors the bravery of the Ukrainian people.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 28, 2025
Be strong, be brave, be fearless.
You are never alone, dear President @ZelenskyyUa.
We will continue working with you for a just and lasting peace.
De asemenea, președintele francez Emannuel Macron a avut o discuție telefonică cu omologul său, Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
Update 22:00. Departamentul de Stat al SUA va sista fondurile destinate refacerii rețelei energetice a Ucrainei după atacurile armatei ruse, potrivit a doi oficiali USAID implicați în misiunea agenției în Ucraina, scrie NBC News.
Update 21:28. Volodimir Zelenski a transmis primul mesaj după vizita tensionată de la Casa Albă. „Ucraina are nevoie de o pace justă și durabilă, iar noi lucrăm pentru asta”, spune Zelenski, nu înainte de a-i mulțumi lui Trump, Americii, Congresului și americanilor.
Thank you America, thank you for your support, thank you for this visit. Thank you @POTUS, Congress, and the American people.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 28, 2025
Ukraine needs just and lasting peace, and we are working exactly for that.
Update 21:20. Liderii din Uniunea Europeană s-au raliat pentru susținerea președintelui ucrainean. Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei, a transmis în 3 limbi pe X că "Spania e alături de tine, Ucraina".
Ucrania, España está contigo.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) February 28, 2025
Ukraine, Spain stands with you.
Україно, Іспанія з тобою. ???????? ????????
Ministrul de Externe estonian, Margus Tsahkna, a scris pe X că "Singurul obstacol în calea păcii este decizia lui Putin de a continua războiul său de agresiune. Dacă Rusia încetează luptele, nu va mai fi război. Dacă Ucraina încetează luptele, nu va mai exista Ucraina. Sprijinul Estoniei pentru Ucraina rămâne neclintit. Este momentul ca Europa să acționeze".
The only obstacle to peace is Putin’s decision to continue his war of aggression.
— Margus Tsahkna (@Tsahkna) February 28, 2025
If Russia stops fighting, there will be no war.
If Ukraine stops fighting, there will be no Ukraine.
Estonia’s ????????support to Ukraine ???????? remains unwavering. Time for Europe to step up. pic.twitter.com/KXHn2fm8CN
Update 21:06. Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a reacționat după schimbul tensionat de replici între președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele american, Donald Trump. Președintele francez a reiterat ideea că Rusia este agresorul, iar ucrainenii sunt cei agresați. „Trebuie să-i respectăm pe cei care luptă încă de la început”, le-a spus Macron jurnaliștilor din Portugalia, potrivit Reuters.
Update 21:03. Președintele SUA, Donald Trump, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu au semnat vineri un acord privind mineralele, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Reuters. Trump nu a exclus posibilitatea unui acord, dar acesta nu va fi încheiat până când Ucraina nu va fi pregătită pentru o discuție constructivă, a precizat un înalt oficial american. Potrivit acestuia, depinde de partea ucraineană dacă conferința de presă comună, care a fost anulată, ar putea fi reprogramată cât timp Zelenski se află încă în SUA.
Update 20:52. Primul lider european care a reacționat după disputa dintre Trump și Zelenski, care s-a soldat cu plecarea președintelui ucrainean de la Casa Albă, este premierul Poloniei, Donald Tusk.
"Dragă Ursula von Der Leyen, dragi prieteni ucraineni, nu sunteți singuri", a scris acesta pe X.
Dear @ZelenskyyUa, dear Ukrainian friends, you are not alone.
— Donald Tusk (@donaldtusk) February 28, 2025
Update 20:42. Conferința de presă comună Trump-Zelenski a fost anulată, Zelenski urmând să plece mai devreme de la Casa Albă. Plecarea sa survine după discuțiile încinse de mai devreme, după care Trump a constatat, printr-o postare pe rețeaua sa de socializare, că Zelenski „nu este pregătit pentru pace”.
Update 20:26. Trump a anunțat, pe rețeaua sa socială, că nu s-a semnat niciun acord și îl acuză pe Zelenski, din nou, de "lipsă de respect".
„Am avut astăzi o întâlnire semnificativă la Casa Albă. Am învățat multe lucruri care nu ar fi putut fi înțelese niciodată fără o conversație purtată sub o asemenea presiune. Este uimitor ce iese la iveală sub presiune și am ajuns la concluzia că președintele Zelenski nu este pregătit pentru Pace dacă America este implicată, pentru că el simte că implicarea noastră îi oferă un avantaj considerabil în negocieri. Eu nu vreau avantaje, vreau PACE. El a jignit Statele Unite ale Americii în Biroul Oval, atât de prețuit de noi. Poate reveni atunci când va fi pregătit pentru Pace”, a scris Trump pe rețeaua sa, Truth Social, la încheierea discuției din Biroul Oval.
Update 20:20. Președintele Zelenski a explicat că Putin nu este de încredere, că și-a încălcat promisiunile de foarte multe ori și că țara sa are nevoie de garanții de securitate, nu doar de pace.
"Doar încetarea focului nu va funcționa niciodată. Pentru că sunt președinte. Am această experiență, și nu doar eu. În Ucraina, înainte de președinția mea, din 2014, Putin a încălcat de 25 de ori propria semnătură. De 25 de ori a încălcat încetarea focului (...). De aceea nu vom accepta niciodată doar încetarea focului. Nu va funcționa fără garanții de securitate. Garanțiile de securitate, poate că președintele are dreptate despre acest document și altele. Dar acest document nu este suficient. O armată puternică este suficientă. Pentru că soldații lui (n.r. Putin) se tem de soldații noștri atunci când suntem suficient de puternici. Dacă nu suntem suficient de puternici, suntem goi. Dacă depozitele noastre sunt goale, nu putem apăra pământul nostru (...). Putin folosește astăzi rachete balistice pe spitalele noastre, școlile noastre și așa mai departe. Rachete balistice. Deci, el știe că suntem aici și că președintele Trump are, într-adevăr, voința de a opri acest război", a declarat Zelenski.
Întrebat ce s-a schimbat între prima întâlnire cu Zelenski, cea de dinainte să își înceapă mandatul, și cea de astăzi, Trump a spus că "am făcut o înțelegere".
Update 20:06: Președintele Zelenski îl întreabă pe vicepreședintele Vance dacă a fost în Ucraina „pentru a vedea problemele noastre”. Vance răspunde că a citit despre asta și că le-a văzut. Zelenski dă din cap și se uită în altă parte, spunând că Statele Unite vor simți, în cele din urmă, consecințele războiului. Vizibil frustrat, Trump intervine: „Nu ne spune ce o să simțim. Nu ești în poziția să dictezi ce o să simțim noi. Noi o să ne simțim foarte bine și foarte puternici”, potrivit BBC.
Update 19:40. Atmosfera din Biroul Oval este foarte tensionată. Trump i-a imputat lui Zelenski că ar trebui să „fie recunoscător” și îl acuză că „pariază cu Al Treilea Război Mondial”. Apoi, i-a transmis acestuia că fie va ajunge la un acord, fie SUA se retrage din Ucraina. "Încheiaţi un acord (cu Rusia), altfel vă abandonăm!", a ameninţat preşedintele american, care a spus că a avut recent mai multe discuţii cu Putin. De asemenea, Vance îl acuză pe Zelenski de „lipsă de respect”, potrivit Reuters.
"Problema este că te-am împuternicit să fii un tip dur și nu cred că ai fi un tip dur fără Statele Unite. Iar oamenii tăi sunt foarte curajoși. Dar fie vei încheia un acord, fie noi (n.r., SUA) ieșim, iar dacă noi ieșim, vei lupta pe cont propriu. Nu cred că va fi frumos, dar vei lupta pe cont propriu. Dar tu ești în cărți - odată ce semnăm acel acord, te vei afla într-o poziție mult mai bună, dar nu acționezi deloc recunoscător și asta nu e un lucru frumos. Voi fi sincer", i-a spus Trump lui Zelenski.
Update 19:30. Casa Albă a evacuat un reporter al agenției rusești TASS din Biroul Oval, potrivit Reuters. Agenția de presă a statului rus nu se afla pe lista reprezentanților mass-media aprobați pentru întâlnirea președintelui american Donald Trump cu președintele Ucrainei, a declarat un oficial al Casei Albe.
Update 19:12. Zelenski subliniază că nu ar trebui să existe „nicio concesie” față de președintele rus Vladimir Putin în negocierile pentru un acord de pace. Acesta i-a arătat lui Trump imagini cu atrocitățile războiului, cu soldați ucraineni prizonieri de război. „Cred că președintele Trump este de partea noastră”, a spus acesta, potrivit BBC.
Trump spune că Europa și NATO trebuie să își intensifice eforturile și să cheltuiască mai mult pentru apărare. De asemenea, Trump afirmă, referitor la rolul său în negocierile de pace, că „Mă aflu la mijloc - sunt atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia”. „Vreau să rezolvăm acest conflict”, adaugă el, potrivit The Guardian. Întrebat despre flancul estic al NATO, Trump menționează din nou Polonia drept aliat model și subliniază că este „foarte angajat” față de aceasta. Însă Zelenski îi cere lui Trump să nu facă „niciun compromis cu un ucigaș” și aduce în discuție importanța unui „sprijin crucial” pentru a garanta sustenabilitatea unui acord de pace.
Update 18:50. Înainte de întrevederea cu Trump, Zelenski a precizat că s-a întâlnit, la Washington, cu o delegație bipartizană din Senatul SUA. "Principalele subiecte ale discuțiilor noastre au fost continuarea asistenței militare pentru țara noastră și inițiativele legislative aferente, întâlnirea cu președintele Trump, eforturile pentru obținerea unei păci juste și durabile, viziunea noastră privind încheierea războiului și importanța unor garanții de securitate de încredere. Suntem mândri să avem parteneri strategici și prieteni precum Statele Unite ale Americii. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru constant, bicameral și bipartizan acordat Ucrainei pe parcursul celor trei ani de agresiune rusă la scară largă", a scris acesta pe X.
An important visit to the United States. In Washington, I met with a bipartisan delegation from the U.S. Senate.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 28, 2025
Our discussions focused on the continued military assistance for Ukraine, relevant legislative initiatives, my meeting with President Trump, efforts to achieve a just… pic.twitter.com/KJcosUpygc
Update 18:23. Zelenski a fost întâmpinat de Trump, după care au intrat împreună în clădire. Înainte ca președintele ucrainean să ajungă la Casa Albă, președintele SUA a fost întrebat de un reporter dacă crede că întâlnirea va fi una bună. Trump nu a oferit niciun răspuns verbal, ci doar a ridicat degetul mare în semn de aprobare.
Update 18:17. Zelenski va ajunge din moment în moment la Casa Albă.
Agenda întâlnirii Trump-Zelenski
Deși Donald Trump l-a numit „dictator” în urmă cu mai bine de o săptămână pe omologul său ucrainean, joi, în conferința comună pe care a susținut-o alături de premierul britanic, și-a nuanțat declarațiile.
„Am spus eu asta? Nu pot să cred că am spus asta. Următoarea întrebare”, a răspuns Trump, adăugând că are „mult respect” pentru omologul său ucrainean.
Întâlnirea dintre cei doi lideri are ca principal obiectiv un acord privind accesul SUA la resursele minerale strategice ale Ucrainei, un subiect de mare interes pentru administrația Trump.
„Vom săpa, săpa, săpa”, a afirmat președintele american joi. Cu toate acestea, acordul nu satisface cererile iniţiale ale preşedintelui american, care dorea să vadă menţionată o valoare de 500 de miliarde de dolari, însă aceasta nu a fost inclusă în textul final. Documentul prevede crearea unui fond comun de investiții în metale, hidrocarburi și alte resurse esențiale, fără să prevadă însă garanţii de securitate ferme şi rapide pentru Ucraina, potrivit sursei citate.
În contextul negocierilor pentru pace, Donald Trump a reafirmat încrederea sa în Vladimir Putin, în pofida avertismentelor internaționale. De asemenea, a respins ideea aderării Ucrainei la NATO, sfătuindu-l pe Zelenski să „uite” de această perspectivă. Totuși, Trump a sugerat că Ucraina ar putea recupera anumite teritorii în cazul unui acord de pace.
Schimbarea de ton a administrației americane a provocat îngrijorare în Europa, unde aliații NATO se tem că Kievul ar putea fi nevoit să accepte un compromis favorabil Rusiei.
Cu toate acestea, Ucraina speră că acordul economic va atrage sprijinul republicanilor din Congres pentru un nou pachet de ajutor militar și financiar. „Lucrăm din greu pentru a pune capăt acestui război. Cred că am făcut multe progrese şi cred că se mişcă destul de repede”, a concluzionat Trump. „Ori va fi destul de curând, ori nu va fi deloc”, a adăugat acesta, fără a da alte detalii.
Citește și: Casa Albă împiedică AP, Reuters și alte mass-media să participe la reuniunea cabinetului Trump
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Roxana Neagu