Transnistria forțează alipirea la Rusia. Analist: Chișinăul al trebui să renunțe la regiunea separatistă

Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, cere Administrației de la Chișinău să recunoască independența Transnistriei.

"A venit timpul să luăm o decizie în privinţa Transnistriei", a declarat Şevciuk, îndemnând Chişinăul să aibă "o atitudine responsabilă" şi să recunoască independenţa regiunii, conform Mediafax.

Şevciuk a declarat că susţine referendumul organizat în martie în regiunea ucraineană Crimeea, care a fost urmat de anexarea teritoriului de către Rusia.

Insistențele liderilor din Tiraspol vin în contextul tensiunilor reinflamate din estul Ucrainei, acolo unde manifestanții pro-ruși au capturat administrații locale și cer organizarea unui referendum pe modelul celui din Crimeea.

Transnistria a decis de curând să nu participe la negocierile 5+2 coordonate de OSCE care caută să găsească o soluție la conflictul început în urmă cu 24 de ani.

Citește și: Ucraina: Rusia poate conecta Transnistria cu Crimeea și Abhazia

Coaliția guvernamentală pro-europeană de la Chișinău, vrea să semneze Tratatul de Asociere la UE, eveniment pe care liderii europeni l-au programat pentru luna iunie, deși România, prin vocea președintelui Băsescu, insistă să se realizeze mai repede.

În același timp, guvernul lui Iurie Leancă vrea reunificarea Republicii Moldova, adică rezolvarea conflictului înghețat din Transnistria.

Analiștii cred că R. Moldova ar trebui să renunțe la Transnistria

Dmitri Trenin, director al Institutului Carnegie, filiala Moscova, spune că Republica Moldova poate fi reîntregită doar dacă se orientează spre Est, și nu spre Vest. ”Realitatea este că viitorul european al Moldovei ar putea semăna cu prezentul României. Pentru unii, asta nu oferă speranțe. Găgăuzii, un grup etnic turc care se bucură de autonomie în mica sa regiune din sudul țării, privesc spre Moscova. La fel și mulți etnici bulgari, care populează o regiune vecină.

În acest context, Chișinăului pro-european i-ar fi mult mai bine din punct de vedere politic fără Transnistria pro-rusă, care, ar trebui reamintit, nu a fost niciodată partea a statului independent Republica Moldova”, scrie Trenin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel