The Independent: Merkel și Putin, plan secret privind Ucraina

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar avea un plan secret care să pună capăt crizei din Ucraina, în condiții pașnice, relatează The Independent, în ediția sa electronică..

Potrivit publicației menționate, acest plan de pace presupune stabilizarea granițelor Ucrainei și asigurarea unei creșteri economice puternice a acestei țări, în dificultate financiară, în special printr-un nou acord energetic privind asigurarea aprovizionării ei cu gaze, scrie Agerpres.

Anexarea Crimeei la Rusia, recunoscută 

Mai controversat este faptul că dacă planul dnei Merkel ar fi acceptat de ruși, comunitatea internațională ar trebui să recunoască independența Crimeii și anexarea ei de către Rusia, un pas pe care unii membrii ai ONU cu greu l-ar putea înghiți.

Surse apropiate acestor negocieri secrete susțin că prima parte a planului de stabilizare prevede ca Rusia să-și retragă sprijinul financiar și militar pentru diferitele grupuri separatiste care operează în estul Ucrainei. Parte a unui eventual acord, regiunii i s-ar putea oferi un anumit grad de descentralizare.

Citește și Merkel: Rusia are o parte de vină în tragedia din Ucraina

Concomitent, președintele ucrainean ar trebui să fie de acord să nu facă demersuri în vederea aderării țării sale la NATO, în timp ce președintele Putin nu va căuta să blocheze sau să interfereze relațiile comerciale ale Ucrainei cu Uniunea Europeană în virtutea Acordului de asociere și de liber schimb semnat în urmă cu câteva săptămâni.

Gaze, la schimb

De asemenea, Ucrainei ar putea să-i fie oferit un nou acord pe termen lung cu Gazprom privind aprovizionarea cu gaze și stabilirea prețurilor la hidrocarburi. În prezent, nu există niciun contract de furnizare a gazelor între Rusia și Ucrain. Livrările de gaze naturale în Ucraina sunt la un nivel scăzut și există riscul ca stocurile de gaze să se epuizeze încă înainte de venirea iernii, ceea ce ar însemna un colaps economic și social pentru această țară.

Ca parte a acordului, Rusia va compensa Ucraina cu un pachet financiar de un miliard de dolari pentru pierderea chiriei achitată de Moscova pentru flota sa în portul Sevastopol din Crimeea înainte ca peninsula să voteze pentru independență în luna martie.

Prăbușirea zborului MH17 stagnează negocierile

Aceste încercări ale cancelarului Merkel de a acționa ca mediator între liderul de la Kremlin și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, au stagnat după ce zborul MH17 a fost doborât.

Surse apropiate acestor negocieri au declarat în ajun că 'planul propus de Germania rămâne pe masa tratativelor și alte planuri în discuție nu există în acest moment'. Discuțiile, întrerupte din cauza catastrofei din estul Ucrainei, s-ar putea relua de îndată ce s-ar da curs anchetei.

Un reprezentant al Ministerului de Externe britanic a declarat că nu știe nimic despre aceste negocieri secrete și că e greu de crezut că SUA sau Marea Britanie ar fi acord cu recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei Crimeea în componența Federației Ruse.

Germania, avantajată

La serviciul de presă al Ambasadei Germaniei, nu era nimeni disponibil miercuri, adaugă ziarul.

Totodată, The Independent scrie că o soluţionare a crizei actuale din Ucraina este convenabilă pentru germani, întrucât Rusia este cel mai mare partener comercial al lor. Merkel a consolidat semnificativ axa ruso-germană în mandatele sale, iar până la prăbuşirea MH17 Guvernul german s-a opus cu fermitate impunerii unor sancţiuni comerciale, dar şi din motive diploamtice.

Unele dintre cele mai mari companii din Germania au operațiuni mari în Rusia, care este, în prezent, una dintre cele mai mari pieţe pentru maşini și unde numeroase IMM-uri germane îşi extind activităţile. Deşi Rusia asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze în UE prin conducte care traversează Ucraina, Germania are propriile conducte care asigură legătura, separat, cu Rusia, fiind mai puţin vulnerabilă la acest capitol ca alte state europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel