Una dintre prioritățile summit-ului de la Bruxelles a fost acordarea statutului de candidat al UE Serbiei, iar opoziţia României faţă de acest demers a fost considerată o "reprezentaţie de prost gust", demnă de naţionalismul secolului XIX, de o sursă diplomatică europeană, relatează The Economist.
După ce Belgradul s-a confruntat cu o avalanşă de schimbări tehnice şi legislative, menite a facilita aderarea la UE, cea mai mare problemă s-a dovedit a fi cea politică.
O întâlnire a miniştrilor de Externe din cadrul UE la Bruxelles trebuia să susţină demersul Serbiei şi să lase decizia finală şefilor de stat şi de guvern care se întâlneau câteva zile mai târziu. Dar România, în mod neaşteptat, a adus în discuţie statutul minorităţii vlahe din Serbia. Unii vlahi sunt bucuroşi să fie consideraţi români, alţii nu, comentează The Economist.
A fost "un spectacol de prost gust", a declarat o sursă diplomatică. "Ar trebui să fii un naţionalist din secolul al XIX-lea ca să crezi astfel de mizerii", a adăugat sursa citată.
Românii şi-au menţinut poziţia timp de câteva ore, după care au renunţat şi au semnat un acord separat cu sârbii. Comportamentul României a fost considerat atât de îngrozitor, a declarat o altă sursă, încât a contribuit la ralierea de partea Serbiei.
Joi seara, liderii celor 27 de state membre UE au acordat Serbiei statutul de candidat, informația devenind oficială după preşedintele UE Herman Van Rompuy a transmis un mesaj în acest sens pe Twitter.
Serbia va trebui să muncească din greu acum pentru a ajunge în etapa de deschidere a negocierilor, susține The Economist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu