Guvernul suedez a anunțat că va recunoaște joi statul Palestina, mișcare contestată de Israel, a cărui temere suplimentară este că decizia Stockholmului va crea un precedent în rândul marilor state europene.
Ministrul de Externe al Israelului, Avigodor Lieberman, a criticat viguros Suedia după anunțul omologului său suedez. "Pacea din Orientul Mijlociu este mai complicată decât mobila pe care ți-o asamblezi singur de la IKEA", a spus, joi, diplomatul, citat de presa israeliană.
Mai multe state europene, între care Franța și Marea Britanie, au transmis recent semnale că sunt dispuse să recunoască statul palestinian pentru a stimula procesul de pace israeliano-palestinian.
Ministrul de Externe suedez, Margot Wallstrom, a scris într-un articol că Suedia va recunoște oficial Palestina joi. "Este un pas important. Unii vor spune că decizia a venit prea devreme. Eu mă tem că a venit prea târziu", a scris ea, adăugând că speră ca decizia Suediei să fie un exemplu pentru alte state.
"Ținta recunoașterii Palestinei este aceea de a face ca Israel și Palestina să coexiste în pace", a mai scris ea.
Președintele Palestinei, Mahmud Abbas, a salutat decizia, pe care a numit-o "curajoasă și istorică".
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat recunoașterea Palestinei ca stat suveran în 2012, dar Uniunea Europeană și cele mai multe dintre țările Vestice nu consideră Palestina un stat separat.
Decizia Suediei, țară membră UE, dar nu și NATO, anunțată inițial de noul premier, social-democratul Stefan Lofven, a fost aspru criticată de oficialii Israelului și de comunitatea israeliană.
"Este ironic ca Suedia să recunoască Palestina într-un moment în care nici palestinienii nu știu care le vor fi granițele", spune pentru presa suedeză Phil Camel, lider al Congresului European Evreiesc.
"Un principiu cheie al Uniunii Europene este acela de a recunoaște viitoarele state în baza unor negocieri și este foarte trist că Suedia pare să fi neglijat aceste negocieri și vrea să eticheteze Palestina drept stat în prealabil unor înțelegeri formale asupra granițelor ei", mai spune Camel.
Șapte state membre UE au recunoscut Palestina, însă înainte de a adera la organismul european: Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Malta, Polonia și România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu