Stare de urgență în Beirut. Mai mulți oficiali străini vin în capitala Libanului

Parlamentul libanez a declarat stare de urgență după explozia devastatoare din portul Beirut.

Libanul a aprobat starea de urgență la Beirut, informează Agerpres, citând AFP. Decizia Parlamentului libanez vine la o săptămână după explozia devastatoare din 4 august, soldată cu 171 de morți și peste 6.500 de răniți.

Mai mulți oficiali străini au venit la Beirut în această săptămână. Astăzi a sosit în capitala Libanului şefa ministerului francez al apărării, Florence Parly.  Urmează să ajungă și  subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, David Hale. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly va aştepta sosirea unei nave franceze portelicopter care va aduce în această noapte ajutoare alimentare şi materiale de construcţii.

Potrivit datelor oficiale, cartiere întregi din Beirut sunt pline de ruine. Deflagraţiile au afectat 640 de clădiri istorice, din care 60 sunt în pericol de prăbuşire, arată UNESCO.

 

Autoritățile nu s-au mobilizat suficient

După o săptămână, eforturile de înlăturare a urmărilor catastrofei şi de distribuire a ajutoarelor sunt făcute în mare parte de locuitorii capitalei, de tineri voluntari şi de organizaţii neguvernamentale. Opinia publică consideră că autorităţile nu s-au mobilizat suficient.

Libanul era deja afectat de o criză economică, iar tragedia a dus la o nouă intensificare a protestelor declanşate toamna trecută împotriva clasei politice. Libanezii consideră că responsabilii direcți ai exploziei din portul Beirut, sunt conducătorii. Ei îi acuză de corupție, incompetență și neglijență.

În acest context, şedinţa de joi a parlamentului a avut loc, în ciuda unor apeluri relativ lipsite de succes la manifestaţii. Legislativul  a aprobat decizia din 5 august a guvernului prin care s-a instituit starea de urgenţă. Acordul deputaţilor era necesar pentru menţinerea măsurii pe o durată mai mare de opt zile.

Guvernul a precizat că în temeiul stării de urgenţă, prerogativele de securitate vor fi preluate de o conducere militară supremă. Legal Agenda consideră că astfel ar fi afectată libertatea de manifestare, iar armata ar putea împiedica adunările considerate "ameninţări la adresa securităţii". O sursă militară a dat asigurări că nu vor fi reprimate libertăţile cetăţeneşti.

Libanezii cer schimbarea întregului regim



În jurul clădirii parlamentului de la Beirut au avut loc mai multe ciocniri între protestatari, care au aruncat cu pietre, şi forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Confruntat cu furia străzii, guvernul condus de premierul Hassan Diab a demisionat luni. 

AFP afirmă că potrivit unor 'surse occidentale bine informate' comunitatea internaţională speră că va ajunge la putere o echipă independentă, aprobată de populaţie, cu participarea unor partide politice care să asigure funcţionarea noului executiv.

Protestatarii cer în continuare schimbarea întregului regim şi demisia preşedintelui Michel Aoun, în vârstă de 85 de ani, a lui Berri, a deputaţilor şi a altor lideri aflaţi în funcţie de zeci de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel