EXCLUSIV  Fost programator la Google și Facebook în SUA, Petru Trâmbițaș dezvăluie marele pericol al TikTok-ului: Nu mi-aș dori să fiu tânăr acum

Social media, locul în care ești ”coleg de clasă”. FOTO: Freepik
Social media, locul în care ești ”coleg de clasă”. FOTO: Freepik

Rețelele de tipul TikTok, cu video tot mai scurte, reduc din capacitatea de concentrare a utilizatorilor de social media, iar tinerii sunt tot mai expuși la această viteză de rulare a informațiilor pe care le primesc, zi de zi. Petru Trâmbițaș, invitatul lui Radu Leca la Ultrapsihologie, ne-a vorbit despre pericolele cu care se confruntă copiii și adolescenții vremurilor actuale.

Copiii și adolescenții sunt foarte expuși la mediul online, mai ales că aceștia nu sunt dotați cu ”filtrele” pe care le au adulții, ca urmare a experienței de viață și a maturității. 

Despre aceste pericole, ne-a vorbit Petru Trâmbițaș, fost programator la Facebook și Google în SUA, fondator al WellCode, o platformă care furnizează cursuri de programare pentru cei care vor să facă reconversie profesională.

”Cu toate lucrurile care au avansat nu mi-aș dori să fiu acum tânăr. Mi se pare că sunt mult, mult mai multe pericole decât erau pe vremea mea.

Cred că în primul rând este problema aceasta de a mă compara. Oricum când ești în școală, cel puțin așa eram eu, îți dorești să fii popular, îți dorești să fii apreciat de către colegii de clasă, de către colegii de școală, și automat prin social media ajungi, la un nivel subconștient, să fii cumva coleg de clasă cu toți oamenii pe care îi urmărești și să vezi că uite, nu știu cine și-a cumpărat papuci scumpi, nu știu cine s-a dus într-o vacanță în Turcia, părinții mei nu și-au permis să mă ducă în vacanță în Turcia, nu știu cine a împlinit 18 ani și a primit cadou o mașină, eu nu am primit cadou o mașină, și cred că este o presiune foarte mare pe tineri.

După, este toată partea aceasta de atenție, nu doar la tineri, dar cred că la tineri în special, și anume, rețelele sociale, mai ales că văd cumva o tranziție.

Dacă în momentul în care noi ne-am lansat la WellCode (n.r. în 2017) puteai să faci un video de 20-30 de minute, plin de conținut educațional și lumea ți-l urmărea de la început până la sfârșit, în prezent sunt tot mai populare video-urile de tip TikTok, unde ai 30 de secunde, maximum un minut, și lumea nu mai este atâta de concentrată.

Ca tânăr, știu cum eram și eu, pentru că în timpul orelor mă plictiseam și stăteam pe telefon, și primeam mereu stimuli, îți scade puterea de concentrare.

Ca să poți fi de succes într-un domeniu tehnic ai nevoie să poți să stai concentrat pe același lucru o oră, două ore, continuu. Și cred că o parte dintre tineri, din cauza acestor lucruri, or să caute calea ușoară, calea rapidă care nu o să îi ducă la o împlinire profesională”, a declarat Petru Trâmbițaș.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel