Situaţia din Yemen, în atenţia Consiliului de Securitate al ONU

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Yemen, Martin Griffiths, a salutat primele retrageri militare din trei porturi, subliniind miercuri în faţa Consiliului de Securitate necesitatea continuării acestor demersuri pentru relansarea procesului de negociere politică, potrivit AFP.

'Le cer membrilor acestui Consiliu să salute retragerea survenită în ultimele zile la Hodeida (vest) şi să îndemne părţile să acţioneze rapid împreună cu generalul (danez Michael) Lollesgaard pentru a finaliza retragerile care urmează să fie făcute', a spus Martin Griffiths.

'Şi pe această bază să se lucreze cu noi pentru o soluţie politică. Aceste începuturi trebuie protejate de o ameninţare de război. Nu trebuie să lăsăm războiul să-i facă pe oameni să uite pacea', a insistat el. Dacă retragerile rebelilor houthi au intervenit în ultimele zile în porturile Hodeida, Salif şi Ras Issa, conform acordurilor de pace încheiate în decembrie în Suedia, 'intensificarea conflictului în alte regiuni ale ţării este alarmantă', a indicat emisarul ONU. 'Perspectiva foametei există în continuare' chiar dacă unele districte ameninţate anul trecut de acest pericol nu mai sunt astăzi datorită ajutorului umanitar, a declarat subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock.

'Violenţele fac în continuare ravagii', a constatat el, avertizând împotriva degradării rezervoarelor de petrol, care nu mai sunt întreţinute şi 'riscă să explodeze şi să scurgă' petrol în mare. O echipă a ONU urmează să se deplaseze în viitorul apropiat pe teren pentru a evalua ce se poate face pentru a atenua riscurile, a spus el. Henrietta Fore, director executiv al UNICEF, a apreciat că 'dacă războiul continuă, un punct fără întoarcere ar putea fi atins' prin 'pierderea unei întregi generaţii de copii'. Războiul din Yemen se duce de peste patru ani între forţele proguvernamentale şi rebelii houthi, care controlează zone vaste în vestul şi nordul ţării, inclusiv capitala Sanaa. Conflictul a făcut zeci de mii de victime, inclusiv mulţi civili, potrivit diverselor organizaţii umanitare. Circa 3,3 milioane de persoane sunt în continuare strămutate, iar 24,1 milioane - mai mult de două treimi din populaţie - au nevoie de asistenţă, potrivit ONU. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel