Nicolas Sarkozy a anunţat o serie de proiecte de natură să creeze controverse, între care referendumuri pe tema încasării indemnizaţiilor de şomaj şi a dreptului de vot al străinilor,comentatorii văzând în acestea o strategie electorală de atragere a alegătorilor extremei-drepte.
Într-un interviu ce va fi publicat de Figaro Magazine, şeful statului s-a declarat împotriva căsătoriilor homosexuale şi a adopţiilor făcute de cuplurile homosexuale, împotriva eutanasiei şi a dreptului de vot acordat străinilor la alegerile locale, teme dragi dreptei şi extremei-drepte. El a adăugat două propuneri principale de reformă, una care să încadreze în manieră mai strictă drepturile şomerilor, cealaltă referitoare la drepturile străinilor. Cele două proiecte ar urma să facă obiectul unor referendumuri - modalitate de consultare electorală foarte rar folosită în Franţa - în cursul unui eventual al doilea mandat al lui Sarkozy, scrie newsin.
În ceea ce priveşte tema referendumurilor, Sarkozy propune să se creeze un nou sistem în care alocaţiile de şomaj să nu se mai încaseze pasiv, ci remuneraţia pe care serviciul public o va acorda solicitantului să se acorde în contrapartidă cu formarea pe care el va trebuie să o urmeze. Dacă au trecut câteva luni, orice şomer fără perspective serioase de a-şi relua locul de muncă va trebui să opteze pentru o recalificare profesională. La încheierea acestor cursuri, şomerul va trebui să accepte prima ofertă de muncă ce corespunde meseriei pentru care s-a format prin recalificare profesională.
Sarkozy relansează, pe de altă parte, tema imigraţiei. El spune că nu este de acord cu o "regularizare" a situaţiei imigranţilor ilegali, iar dacă e vorba de drepturile străinilor, sigura jurisdicţie competentă în materie de imigraţie ar trebuie să fie cea administrativă. Astfel, preşedintele propune ca dreptul de rezidenţă obţinut prin căsătoria cu un francez să fie reglementat de aceleaşi condiţii de spaţiu şi resurse, pentru a evita fraudele. De asemenea, vrea să reformeze sistemul de indemnizare a solicitanţilor de azil. Plăţile vor fi oprite dacă solicitantul nu cooperează cu administraţia, depune cererea la mai mult de trei luni de la intrarea sa pe teritoriul francez sau când va refuza o ofertă de cazare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu