Rusia, condamnată la CEDO, pentru cazuri din Transnistria

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice marți două hotărâri în procese intentate împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse de către cetățeni moldoveni, informează news.yam.md.

În dosarul Andrian Braga (născut în 1971, la Râbnița) contra Republica Moldova și Federația Rusă, CEDO a decis că și Chișinăul se face vinovat de încălcarea articolelor 3 și 5 din Convenție, în timp ce în dosarul Draci versus Republica Moldova și Rusia doar Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea acestor articole. Ambele cauze se referă la arestări ilegale și condiții inumane de detenție în autoproclamata 'republică moldovenească nistreană'.

Invocând articolul 3 din Convenție, interdicția unui tratament inuman sau degradant, ambii reclamanți s-au plâns de condițiile inumane de detenție, subliniind că au fost plasați în detenție în celule infestate de paraziți, împreună cu deținuți ce sufereau de tuberculoză. De asemenea, reclamantul Draci a acuzat că în perioada detenției a contractat o maladie de piele, streptodermie, pentru care nu a primit tratament, iar în primii doi ani de detenție a fost ținut într-o celulă solitară, fără ferestre, ventilație sau WC. Totodată, reclamanții s-au plâns că detenția lor nu poate fi considerată 'legală' în sensul Articolul 5 privind libertatea și siguranța persoanei, deoarece a fost dispusă de către o instanță nerecunoscută.

[citeste si]

În cazul Andrian Braga, CEDO a decis în unanimitate ca Republica Moldova să achite reclamantului suma de 4000 euro, dintre care 3000 cu titlu de prejudiciu moral și 1000 cu titlu de costuri și cheltuieli, iar Federația Rusă urmează să achite reclamantului 9000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 2000 — costuri și cheltuieli.

În cazul reclamantului Alexandru Draci, CEDO a decis ca Federația Rusă să achite reclamantului 22.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 60 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Totodată, CEDO și-a menținut constatările sale în cazurile Ilașcu, Ivanțoc, Catan, Mozer contra Republicii Moldova și Rusiei, în sensul că așa-zisa 'republică transnistreană' este capabilă să reziste eforturilor Moldovei și ale comunității internaționale îndreptate spre soluționarea conflictului și instaurarea democrației și a ordinii de drept în regiune dată fiind susținerea militară, economică și politică din partea Rusiei, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel