Raluca Turcan afirmă că sunt necesare acţiuni ferme ale autorităţilor în contextul în care rezultatele la Bacalaureat rămân foarte slabe.
'Lipsa măsurilor concrete pentru incluziunea în sistemul de învăţământ şi creşterea performanţei îngroaşă rândurile celor care au urmat un liceu fără finalitate: nicio competenţă, nicio calificare şi nicio certificare!', spune Turcan, într-un comunicat de presă.
Potrivit acesteia, rezultatele de la Bacalaureat indică faptul că nu se înregistrează încă progrese concrete în rezultatele la evaluarea de învăţământ preuniversitar, după ani la rând de modificări ale legislaţiei din Educaţie, iar rândurile celor 700.000 de absolvenţi de liceu fără diplomă de Bac se îngroaşă.
În acest context, deputatul PNL solicită Guvernului să adopte de urgenţă mai multe măsuri. Astfel, Raluca Turcan cere ca absolvenţii de gimnaziu să poată alege între traseul educaţional pentru a intra la final de ciclu pe piaţa muncii, pentru a urma o şcoală profesională sau pentru a urma un liceu teoretic.
'Atât timp cât majoritatea absolvenţilor de gimnaziu vor urmări doar să se înscrie la un liceu, fără să deţină şi competenţe sau calificări, rezultatele vor continua să fie dramatice pentru România', atrage atenţia deputatul PNL.
Turcan solicită şi integrarea absolvenţilor fără diplomă de Bac pe piaţa muncii în paralel cu implementarea unor programe europene de meditaţii la nivel naţional pentru a obţine în viitor o diplomă de Bacalaureat sau o calificare profesională şi asigurarea calităţii şi gratuităţii reale a învăţământului liceal prin: oferirea de manuale gratuite pentru clasele a XI-a şi a XII-a, decontarea navetei şcolare pentru elevi şi profesori, programe pentru sprijinirea elevilor şi profesorilor din mediile defavorizate şi fonduri consistente pentru recalificarea cadrelor didactice.
[citeste si]
'Acest Guvern trebuie să înceapă o reformă care nu a fost făcută în ultimii 26 de ani. PNL va susţine în Parlament decizii consistente pentru calitate şi integritate în educaţie. Din 2003 şi până în prezent, numărul elevilor înscrişi în învăţământul profesional a scăzut de la 270.000 la aproape 60.000. Acest lucru ne arată că finanţarea trebuie să crească din această toamnă: dublarea locurilor de şcolarizare, creşterea burselor şi angajarea de noi maiştri şi personal calificat', conchide Raluca Turcan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu