M-aș fi așteptat ca CSM să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la încălcările flagrante de procedură ale procurorului, nu cu privire la jurnaliștii care au comentat acest subiect, a declarat pentru DeCe News europarlamentarul PNL Renate Weber. Modul în care acționează CSM este și rezultatul numirii unui procuror în fruntea Consiliului, mai spune liberala, care crede că raportul celor două caste, procurori și judecători, ar trebui reglementat în revizuirea Constituției. Weber a precizat că va continua să-i scrie Comisiei Europene pe tema CSM, pentru a o informa cu privire la formatorii de opinie din România care găsesc drept firească intervenția politicului în justiție.
[caption id="attachment_326200" align="alignleft" width="640"] Foto: AFP/Getty Images[/caption]CSM a cerut, vineri, Inspecției Judiciare să cerceteze Antena 3 pentru pretinse încălcări ale independenței justiției prin emisiunile realizate pe tema arestării directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu. Consiliul spune că moderatori și invitați au intimidat justiția prin discursul lor.
Dnă Weber, ați fost invitată la Antena3 în perioada la care se referă CSM. Simțiți că ați intimidat justiția?
Nu, eu n-am intimidat niciodată justiția. Eu întotdeauna am salutat justiția, dar am făcut și diferența foarte clară între activitatea parchetelor și activitatea instanțelor de judecată. În opinia mea, în continuare justiție înseamnă activitatea judecătorească. Eu fac această distincție și o să o fac întotdeauna. Oricum nu era vorba de așa ceva. A face niște comentarii pe tema unor încălcări flagrante de procedură - nu cred că trebuie să fii de specialitate ca să-ți dai seama că au fost încălcate - nu este o chestiune care să țină de competența inspecției judiciare. Repet, eu m-aș fi așteptat să se uite la cum anume a acționat magistratul procuror care a încălcat de fapt procedurile.
Unde trebuie să se oprească criticile ziariștilor la adresa unor instanțe și a unor magistrați?
Aici întotdeauna va fi o discuție, pentru că nici libertatea de exprimare nu este o libertate absolută. Are și ea limitele ei, și de fiecare dată o astfel de analiză se face când este cazul de un judecător, într-o instanță judecătorească. La noi se exagerează mult. E greu să mai spui în România că vorbești despre o presă independentă sau neutră. În realitatea, presa are un partizanat politic evident, de-o parte sau de cealaltă. Asta este o realitate. Atunci când ești într-o astfel de societate sigur că vei avea și lucruri care merg mai departe sau discursuri mai radicale. Ele însă trebuie văzute într-un context, nu ca și cum în societate ar fi o liniște teribilă și dintr-o dată apar niște voci radicale.
Un jurnalist trebuie blamat și cercetat dacă folosește un cuvânt precum ”stalinist”?
Una din consecințele punerii unui procuror în fruntea CSM. Iacătă. Din punctul meu de vedere. Procurorii au un alt tip de gândire și de raționament decât judecătorii. În fruntea unei instituții ca CSM trebuie să fie numai judecători. În mod firesc, ar trebui acum, la revizuirea Constituției, ca lucrurile acestea să fie făcute foarte clar. Astea sunt lucrurile cu adevărat importante de care cred că are nevoie România pentru a asigura un echilibru instituțional și o funcționare instituțională
Comisarul european Viviane Reding v-a răspuns la scrisoarea în care denunțați abuzurile CSM, mai degrabă citând din MCV. Veți continua să transmiteți adrese Comisiei Europene?
Eu o să continui să-i scriu d-nei Reding, mi se pare și firesc. Pentru că nu e vorba de a-i scrie d-nei Reding, ci de a informa CE cu privire la luările de poziție pe care le au astăzi niște formatori de opinie care spun că este firesc să ai un amestec al politicului în justiție, dacă acest lucru le convine lor. Dacă astfel de comenzi politice se îndreaptă împotriva celor pe care îi consideră ei ca fiind niște ... nu știu ... dușmani. Găsesc o justificare a intervenției politicului în justiție, ori eu din câte știu astfel de formatori de opinie sunt cei pe care CE îi intervievează atunci când sunt făcute rapoartele MCV. Atunci mi se pare firesc, poate ei nu știu ce spun, acești formatori de opinie ... mi se pare firesc să informezi CE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu