Cea mai mare bancă occidentală care încă operează în Rusia a angajat sute de persoane în ultimele luni le-a crescut veniturile celor aproximativ 10.000 de salariați.
Costurile cu personalul la filiala rusă a băncii austriece Raiffeisen au crescut cu 199 de milioane de euro (219 de milioane de dolari), în prima jumătate a anului 2023, potrivit raportului semestrial al băncii, publicat marți, scrie Business Insider.
Întrucât creditorul din Viena are aproape 10.000 de angajați în Rusia, acest lucru s-ar traduce în aproximativ 22.000 de euro în plus pentru fiecare angajat, sau puțin peste 24.000 de dolari.
Raiffeisen a spus că această creștere a costurilor cu personalul a fost „rezultatul salariilor mai mari și al costurilor cu asigurările sociale și al unei creșteri a numărului de angajați”. Sucursala din Rusia a băncii a mai angajat 331 de persoane în prima jumătate a anului, conform raportului.
În plus, deși creșterea numărului de angajați este minusculă, costul personalului băncii s-a dublat în perioada de raportare, a raportat marți Financial Times. Banca nu a defalcat cheltuielile cu personalul.
Raiffeisen Bank este cea mai mare bancă occidentală care operează încă în Rusia, conform Reuters. Profitul Raiffeisen, după impozitarea din Rusia, a crescut cu 9% pe an, la 685 de milioane de euro în primele șase luni ale anului. În schimb, profiturile din cadrul grupului au scăzut cu 24% pe parcursul perioadei.
Cu toate acestea, creditorul din Austria este sub presiune din ce în ce mai mare de a ieși de pe piața rusă din cauza războiului din Ucraina. Reprezentanții Raiffeisen Bank au spus că au în vedere acest lucru.
„Continuăm să lucrăm cu viteză maximă la două opțiuni pentru afacerea noastră din Rusia: o vânzare și o divizare”, a declarat marți directorul executiv Johann Strobl, în timp ce a prezentat rezultatele băncii pentru prima jumătate a anului, conform FT.
„În timp ce lucrăm la aceste opțiuni complexe, continuăm, prin urmare, să reducem afacerile în Rusia”, a spus el.
Strobl a spus că banca dorește să-și retragă afacerile din Rusia până la sfârșitul anului 2023.
Chiar și așa, ieșirea din Rusia este complicată, deoarece Kremlinul face din ce în ce mai punitivă părăsirea țării.
„Condițiile de piață pentru afacerile din Rusia sunt extrem de complexe. Legile și reglementările locale și internaționale care guvernează vânzarea afacerilor în Rusia sunt supuse schimbărilor constante”, a scris banca în raportul din trimestrul al doilea.
The New York Times a raportat luni că economia Rusiei în timp de război este înfloritoare datorită eforturilor susținute de stat de a stimula creșterea – deși boom-ul ar putea să nu fie durabil pe fondul sancțiunilor ample.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu