Protestele faţă de premierul miliardar ceh Andrej Babis, acuzat că a deturnat fonduri europene, au dominat sâmbătă comemorarea la Praga a celei de-a 29-a aniversări a "Revoluţiei de catifea" anticomuniste, a transmis un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.
Zeci de mii de persoane s-au adunat în mai multe locuri din Praga pentru a cere demisia lui Andrej Babis, pus sub acuzare pentru presupusă deturnare de fonduri europene în construcţia în 2007-2008 a complexului hotelier de lux "Storks Nest" (Cuib de barză).
Adversarii prim-ministrului îi reproşează, de asemenea, apartenenţa la partidul comunist şi presupusa colaborare - pe care o neagă - cu poliţia secretă comunistă, StB, înainte de 1989.
"Este inadmisibil ca un individ urmărit în justiţie şi colaborator al StB să fie prim-ministru", a afirmat Mikulas Minar, responsabil al unui ONG ce a organizat una dintre manifestaţii la care au participat circa 20.000 de persoane, potrivit estimărilor AFP, în Piaţa din Oraşul Vechi.
”Demisia”
"Demisia!", "Ruşine!", au scandat protestatarii.
Afacerea a căpătat o nouă turnură luni în urma unui reportaj exploziv realizat de doi jurnalişti ai site-ului de informaţii www.seznamzpravy.cz care au înregistrat în Elveţia un interviu cu fiul lui Babis, cu ajutorul unei camere ascunse.
Andrej Babis jr, considerat de tatăl său "bolnav psihic", a afirmat în interviu că a fost dus împotriva "voinţei sale" în Crimeea anexată de Rusia în 2014, de către colaboratori ai premierului.
Datând din 2017, această operaţiune ar fi putut avea ca scop să îl ţină departe de ancheta asupra presupusului abuz de subvenţii europene.
Babis a anunţat sâmbătă că a plecat în Elveţia pentru a se întâlni cu fiul său. Duminică seară, el urmează să facă o declaraţie la un post televiziune privat din Cehia.
Partidul nu a decis dacă îl va sprijni
Un buchet de flori pe care l-a depus în cursul nopţii la memorialul "Revoluţiei de catifea" din 1989 a fost aruncat la gunoi de locuitorii capitalei sâmbătă în zori.
Partidele de opoziţie au lansat o moţiune de cenzură împotriva guvernului ce ar putea fi supusă la vot pe 23 noiembrie. Opoziţia nu dispune însă de suficiente voturi pentru a face ca să cadă guvernul.
Social-democraţii din CSSD, aliaţi ai mişcării populiste ANO conduse de Babis în cadrul guvernului minoritar, nu au decis încă dacă vor continua să îl sprijine.
Babis beneficiază de susţinerea preşedintelui Milos Zeman. Şeful statului a făcut cunoscut că îl va desemna din nou dacă parlamentul va vota o moţiune de cenzură împotriva acestuia.
Andrej Babis, potrivit căruia declaraţiile fiului său sunt "minciuni", a afirmat vineri că "nu va demisiona niciodată".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu