Protest inedit Italia. Salvini este contestat de ”Sardine”, o nouă mișcare civică

Salvini, despre UE: ”Nu vrem să abandonăm”
Salvini, despre UE: ”Nu vrem să abandonăm”

''Sardinele'', o nouă mişcare civică italiană creată ca reacţie împotriva liderului opoziţiei de dreapta radicală Matteo Salvini, organizează sâmbătă în Piaţa San Giovanni din Roma un protest masiv împotriva acestuia.

Ei speră să atragă cel puţin 100.000 de participanţi, relatează agenţiile DPA şi AFP.

Mişcarea s-a născut cu o lună în urmă la Bologna, unde o manifestaţie organizată de patru necunoscuţi a adunat în mod surprinzător circa 15.000 de persoane care au protestat împotriva a ceea ce activiştii acesteia numesc discursul urii şi al diviziunii. De atunci, în mai multe oraşe ale Italiei, precum Milano, Florenţa, Napoli sau Palermo, s-au desfăşurat zeci de manifestaţii de acest fel, la care s-a cântat Bella Ciao, cântecul mişcării italiene de rezistenţă, scrie Agerpres.


Protestul inedit se îndreaptă împotriva unui politician aflat în opoziție



Dacă de obicei mişcările de protest se desfăşoară împotriva politicienilor aflaţi la putere, de data aceasta avem o acţiune împotriva unui politician aflat în opoziţie. Matteo Salvini, liderul partidului Liga şi fost vicepremier şi ministru de interne în precedentul guvern pe care formaţiunea sa l-a format cu Mişcarea cinci Stele (M5S), s-a remarcat prin măsurile economice cu caracter social şi cele împotriva imigraţiei ilegale, care l-au plasat în conflict cu Bruxelles-ul, în timp ce refuzul de a permite acostarea unor nave cu migranţi ale ONG-urilor i-a creat probleme de natură penală în Italia.

Înlăturat de la putere după ce M5S s-a aliat într-un guvern pro-european cu Partidul Democrat (PD), de stânga, partidul Liga rămâne totuşi cel mai popular în Italia, iar protestul de la Bologna a fost iniţiat după ce această formaţiune a câştigat alegerile locale din provincia Umbria, cunoscută ca bastion al stângii. Prima manifestaţie a fost împotriva lui Salvini, apoi mişcarea a devenit o reafirmare a democraţiei: suntem antifascişti, pentru egalitate, împotriva intoleranţei, împotriva homofobiei, declară Mattia Santori, unul dintre membrii cofondatori ai mişcării Sardinelor.
Acesta şi alţi doi cofondatori, Andrea Garreffa şi Roberto Morotti, au explicat vineri presei străine care sunt aşteptările lor, afirmând că doresc să redea politicii italiene forţa de atracţie pentru a o face cool din nou.



Organizatorul este un jurnalist originar din Kenya



Principalul organizator al protestului programat pentru sâmbătă la Roma este Stephen Ogongo, un jurnalist în vârstă de 45 de ani originar din Kenya. El a creat pe Facebook acum două săptămâni pagina Sardinelor. A doua zi, 10.000 de persoane doreau să facă parte. După încă o zi, 20.000, spune acesta. El evită să avanseze o cifră cu numărul protestatarilor care vor fi prezenţi la manifestaţia de la Roma, în opinia sa important fiind să vedem cât mai mulţi oameni ieşind în stradă pentru a spune că ne-am săturat de această cultură a urii. Nu mai tolerăm mesajul rasist, fascist, discriminatoriu, sexist, sintetizează el mesajul mişcării Sardinelor contra lui Salvini, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel