Promisiunile lui Oprescu cu privire la RADET sunt aberații, susțin Nicușor Dan și Tudor Popescu

radet.
radet.

Fuzionarea celor două instituții presupune stingerea datoriilor de 1,3 miliarde de lei, pe care RADET le are către ELCEN.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că, prin comsarea RADET și ELCEN, investitorul strategic va face investiții de 1,8 miliarde de euro. Investiția va fi făcută în următorii doi ani. La finalul acestei perioade, profitul investitorului va fi de 11%. Anual, investitorul va dona Primăriei București 1% din profit. Potrivit primarului general, suma va fi destinată acoperirii cheltuielilor cu energia termică a populației Bucureștiului.
Nicușor Dan: "Este o aberație, un calcul delirant"
Într-o analiză a președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, se arată că evaluările făcute de Sorin Oprescu sunt eronate. "Calculul este delirant", susține Nicușor Dan. Președintele ONG-ului precizează că investitorul strategic care va investi în noua entitate trebuie să aibă un profit de 15,5 de miliarde de euro, pentru ca acel 1% donat Primăriei Capitalei să poată acoperi cheltuielile bucureștenilor la energia termică.
"Prin comparație, profitul anual al Petrom este de 0,85 de miliarde de euro, de 20 de ori mai mic. Dacă profitul investitorului este de 11% din cifra de afaceri, rezultă că cifra de afaceri trebuie să fie de 140 de miliarde de euro, adică PIB-ul României", notează Nicușor Dan.
Președintele Asociației Salvați Bucureștiul mai spune că posibilitatea ca investitorul privat să obțină un astfel de profit este "o aberație în orice economie de piață". În acest sens, privatizarea RADET înseamnă "pierderea controlului Primăriei asupra prețului facturii la întreținere și la includerea profitului operatorului privat în factura bucureștenilor".
Soluția nu este în interesul populației, susține Tudor Popescu 
Pe de altă parte, Tudor Popescu, expert în programe energetice, a comunicat că promisiunea lui Sorin Oprescu de reducere a tarifului pentru căldura plătită de populație este o consecință a "explicațiilor incoerente" ale primarului general.
Expertul în programe energetice explică modelul privatizării RADET și ELCEN cu sistemul aplicat de primarul Iașiului, Gheorghe Nichita.
"Nichita a aplicat toate acțiunile pe care le-a enumerat domnul Oprescu ca benefice în consecința fuzionării ELCEN cu RADET, inclusiv concesionarea termoficării către o firmă specializată. (...) Azi consumatorul de la Iași are ca unică dorință debranșarea", notează Tudor Popescu. Expertul adaugă că prin debranșare se mărește depedența energetică a României față de importul de gaze rusești.
Mai mult, expertul susține că "Primarul General a fost tras pe sfoară cu o poveste pe care a memorat-o prost" și că soluția investitorului strategic nu este în interesul populaței, așa cum se susține.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel