EXCLUSIV  Primul lucru de bifat când pleci cu mașina. Titi Aur: Cea mai mare greșeală pe care o facem e să nu ne gândim la acest element de siguranță

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Expertul în conducere defensivă Titi Aur atrage atenția cu privire la măsurile de siguranță pe care trebuie să le luăm înainte de a ne urca la volan.

„Când plec la drum, primul lucru pe care trebuie să îl fac este programarea timpului de deplasare. Cea mai mare greșeală pe care o facem este să nu ne gândim la acest element de siguranță. Asta înseamnă că sunt tentat să mai stau acasă sau la serviciu, crezând că am timp. Programarea timpului de deplasare trebuie făcută în funcție de mașină, perioadă, starea vremii, starea de oboseală, câți ocupanți am în mașină. Aici dau doar un exemplu: dacă plec cu 5 persoane este foarte diferit decât dacă aș pleca singur la un drum de sute de kilometri. Nu e vorba că trage mașina mai greu, viteza este aceeași, dar unul vrea să oprească la toaletă, altul vrea să fumeze, altuia îi e foame, dacă ai copil mic trebuie schimbat, deci același număr de kilometri e parcurs într-o perioadă mai mare.

Foto: Pexels

Pe urmă, când mă duc la mașină, primul lucru pe care trebuie să îl fac este să dau o tură în jurul mașinii pentru a vedea dacă este zgâriată, să văd dacă nu e pe pană... să fie întreagă, în primul rând. Când mă urc în mașină îmi reglez scaunul, îmi reglez oglinzi, îmi reglez volanul dacă n-am condus tot eu mașina. Pe urmă trebuie să stau în poziția corectă la volan, lucru banal, dar foarte important. Urmăresc 3 lucruri: să am vizibilitate, să ajung la comenzile de pe bord, iar al treilea lucru este să stau confortabil, deci trebuie să îmi reglez scaunul pe înălțime, față-spate, să îmi trag volanul în poziția corectă, să pun mâna corect pe volan și, bineînțeles, să reglez oglinzile.

Stând corect la volan și având mașina întreagă, cu un program realizat corect, înseamnă că sunt gata să plec de pe loc. Când încep să plec de pe loc trebuie să mă asigur că știu când să accelerez, iar aici mă refer în primul rând la condiții de aderență scăzută, trebuie să știu cum să schimb vitezele dacă am mașină cu schimbător, exploatând motorul în funcție de eficiență. Pe urmă trebuie să știu să fac o frânare corectă, pentru că trebuie să apăs pe pedală în așa fel încât să nu-i deranjez pe cei din mașină. Trebuie făcută reducerea din accelerație, iar frânarea doar atunci când este nevoie. În același timp trebuie să știu să fac și o frânare de urgență”, a precizat Titi Aur, în cadrul emisiunii DC Conducem, prezentată de Florin Răvdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel