Președintele Ucrainei cere ajutor, însă Germania se concentrează mai mult pe gazul rusesc. Olaf Scholz: "Ne pare rău, dar..."

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei

Zelensky a cerut ajutor într-un discurs aprig de 20 de minute la Bundestag, joi, în care a explicat modul în care Germania a ignorat avertismentele privind dependența sa de economia de Rusia. Preocupările Kievului au fost respinse cu răspunsul: „Este vorba despre economie, economie, economie”, a spus el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește ca Germania să facă ceva cu privire la dependența sa de energia rusă, care canaliză miliarde către Kremlin în timp ce acesta îi bombardează orașele, conform publicației Politico.eu.

Pentru mulți politicieni germani, este o problemă de buzunar

Germania este de departe cel mai mare consumator al UE de petrol, gaze și cărbune rusești, plătind  peste 40 de miliarde de euro în 2021; 55 la sută din gazul său natural, 52 la sută din cărbune și 34 la sută din petrolul său din Rusia. Numai în ianuarie, Germania a trimis  2,6 miliarde de euro pentru importuri de petrol și gaze către Rusia.

A spune nu acestei energii ar fi dureros, susțin politicienii

La urma urmei, Germania are nevoie de energie nu numai pentru mașini și încălzirea locuințelor, ci și pentru a alimenta sectoare gigantice industriale. 

Robert Habeck,ministrul economiei și climatului, a avertizat : „Dacă trecem imediat comutatorul, vor exista lipsuri de aprovizionare, chiar și opriri de aprovizionare, șomaj în masă, sărăcie”.

El a estimat că Germania ar putea opri importurile de cărbune aproape imediat și ar putea trece pe piețele internaționale pentru petrol până la sfârșitul anului, dar încetarea rapidă a importurilor de gaze – livrate Germaniei prin conducte terestre și submarine – ar fi foarte dificilă.

Șeful său, cancelarul Olaf Scholz, a numit energia rusă „de o importanță esențială” pentru economia continentului

Dar opinia publică și politică se schimbă și există, de asemenea, întrebări cu privire la amploarea loviturii asupra Germaniei dacă va opri importurile de energie din Rusia.

O lucrare a Academiei Naționale de Științe din Germania spunea că o oprire pe termen scurt a furnizării de gaz rusesc ar fi „gestionabilă”.

Alți experți economici spun că ar reduce cu peste 5% produsul intern brut, ceea ce ar face să fie a doua cea mai puternică scădere de la al Doilea Război Mondial. 

În schimb, un raport al Institutului Kiel pentru Economia Mondială a  susținut  că Germania ar putea primi un mic impuls economic dacă ar opri importul de gaz rusesc. 

Important este că nici ziarul Leopoldina, care s-a concentrat pe modalități de înlocuire a surselor de energie din afara Rusiei, nici guvernul nu și-au susținut afirmațiile cu cifre dure. 

În ciuda incertitudinii economice, scenele de devastare din Ucraina schimbă opinia publică. Sondajele  de săptămâna trecută au constatat că aproximativ jumătate dintre germani susțin un embargo.

"Sunt recunoscător politicienilor... care știu că este nevoie de un embargo asupra comerțului cu Rusia, în ceea ce privește importurile a tot ceea ce sponsorizează acest război", a spus el parlamentarilor germani.

„Ajutați-ne să oprim acest război”, a spus Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel