Președintele rus Putin a decis personal să îi acorde azil președintelui sirian al-Assad

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, se află în azil în Rusia.

CITEȘTE ȘI: Israelul justifică desfășurarea trupelor în Siria: „Un pas limitat și temporar, dar necesar pentru securitate”

Președintele rus Vladimir Putin a decis personal să îi acorde azil președintelui sirian Bashar al-Assad și familiei sale, a declarat luni pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Astfel de decizii cu siguranță nu pot fi luate fără șeful statului. A fost decizia sa”, a declarat Peskov, refuzând în același timp să comenteze oficial locul în care se află al-Assad. Peskov a spus că nu mai are nimic de adăugat.

Al-Assad a fugit la Moscova în momentul în care forțele opoziției siriene au preluat controlul asupra capitalei Damasc, a raportat duminică presa rusă de stat, adăugând că Rusia i-a acordat azil din motive umanitare.

Aliat al Iranului și al Rusiei

VEZI ȘI: Chirieac spune ce s-ar putea întâmpla în Siria după căderea regimului Assad: "Nu e nicio libertate. Înainte era rău, acum e și mai rău"

Regimul lui al-Assad, aliat al Iranului și al Rusiei, care conducea Siria cu o mână de fier de aproape 25 de ani, a restrâns brutal drepturile omului, folosind arme chimice împotriva civililor în cadrul războiului civil care a făcut ravagii în țară din 2011.

Mihail Ulianov, ambasadorul Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, a confirmat știrea într-o postare pe X.

„Știre de ultimă oră! Bashar al-Assad și familia sa sunt la Moscova. Rusia nu trădează prietenii în situații dificile”, a spus Ulianov.

Liderii europeni au salutat prăbușirea regimului care este acuzat că a prezidat distrugerea gratuită a zonelor civile, detenția arbitrară a persoanelor nevinovate și utilizarea pe scară largă a torturii în închisorile notorii ale regimului, conform POLITICO.

Rebelii sirieni au preluat controlul

Rebelii care au preluat controlul în Siria sunt conduși de alianța islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), împreună cu un grup format din miliții siriene susținute de Turcia, numit "Armata Națională Siriană".

Ambele grupuri erau deja bine stabilite în nord-vestul Siriei. Ele au lansat o ofensivă surprinzătoare pe 27 noiembrie, în urma căreia luptătorii lor au capturat Alep, cel mai mare oraș al Siriei, și orașul central Hama, al patrulea ca mărime.

Fondatorul HTS, Abu Muhammad al-Jolani, a participat anterior la insurgența din Irak împotriva SUA, ca membru al grupului care ulterior a devenit Statul Islamic.

În forma sa anterioară, cunoscută sub numele de Jabhat al-Nusra sau Frontul Al-Nusra, HTS a declarat inițial loialitate față de al-Qaida. În 2016, grupul a rupt public legăturile cu al-Qaida și s-a schimbat sub numele de Hayat Tahrir al-Sham, sau Organizația pentru Eliberarea Levantului.

HTS este în prezent cea mai puternică facțiune rebelă din Siria.

Grupul este desemnat drept organizație teroristă de către SUA, iar în zona pe care o controlează există preocupări grave legate de drepturile omului, inclusiv execuții ale persoanelor acuzate de legături cu grupuri rivale sau de blasfemie și adulter.

Citește în continuare aici: Cine sunt rebelii sirieni care l-au pus pe fugă pe Bashar al-Assad

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel