Chirieac spune ce s-ar putea întâmpla în Siria după căderea regimului Assad: "Nu e nicio libertate. Înainte era rău, acum e și mai rău"

foto: Freepik
foto: Freepik

Revolta din Siria trezește îngrijorări.

Criza din Siria a ajuns într-un punct critic, cu evenimente dramatice care marchează o schimbare majoră în conflictul deja "viu" de peste un deceniu. Rebelii au reușit să pătrundă în Damasc, capitala țării, într-o ofensivă de amploare care a obligat armata siriană să se retragă. Președintele Bashar al-Assad ar fi părăsit Siria, conform unor surse, amplificând incertitudinile legate de viitorul regiunii.

Această situație survine la doar câteva zile după ce opoziția a lansat o serie de atacuri decisive asupra pozițiilor guvernamentale. Armata siriană, epuizată de ani de război, slab remunerată și demoralizată, pare incapabilă să reziste avansului rebelilor. Totodată, în unele cazuri, unitățile militare ar fi ales să se retragă fără a mai opune o rezistență semnificativă, evidențiind o lipsă de coeziune și motivație în rândul forțelor loiale regimului.

Din lac în puț

Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut o radiografie a evenimentelor din zonă, într-o intervenție telefonică la România TV:

"Nu e nicio libertate. Gruparea care a apus mâna pe Damasc este o grupare fundamentalist-islamică, extrem de dură, care dorește să înființeze un stat fundamentalist în Siria. Nu știu dacă este cazul și o putem numi un nou ISIS, dar există mari temeri că lucrurile ar putea să stea chiar așa. Au schimbat un dictator cu o grupare fundamentalist islamică extrem de dură.

În Siria nu a mai rămas piatră pe piatră după 13 ani de război. E un eșec al întregii lumi ce s-a întâmplat în Siria. Regimul lui Bashar al-Assad era sprijinit nu doar de Rusia, ci și de Iran și de Turcia. Mai ales de Turcia. De altfel, se crede că Bashar a plecat la familia sa care e în Turcia în momentul acesta.

Deci nu avem motive de bucurie, instabilitatea în Orientul Mijlociu va crește. Doar atât... că închiriaseră rușii o bază, un port la Mediterana pe 50 de ani și s-ar putea să fie alungați de acolo. Asta înseamnă mai multă liniște strategică pentru noi, pentru lumea civilizată. Dar per ansamblu... nu. Ce se întâmplă în Siria nu e de bun augur. Era rău înainte, acum e și mai rău" este concluzia la care a ajuns Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel