Consolidarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, cu accent asupra domeniilor economic, energie și apărare, și includerea țării noastre în Programul Visa Waiver au fost principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirilor prim-ministrului Marcel Ciolacu cu membri ai Congresului American.
Premierul Marcel Ciolacu a purtat discuții cu reprezentanții Congresului american Ben Cardin și James Risch - co-președinți ai Comitetului pentru relații externe din Senatul SUA, Michael McCaul și Gregory Meeks - co-președinți ai Comitetului pentru Afaceri externe din Camera Reprezentanților, Thomas Kean și William Keating - co-președinți ai Subcomitetului pentru Europa, Jeanne Shaheen - inițiatoarea Legii privind securitatea Mării Negre și o mare susținătoare a României.
Șeful Executivului de la București a mulțumit oficialilor americani pentru contribuția la consolidarea Parteneriatului Strategic cu România și pentru sprijinul pe care Congresul SUA îl acordă securității pe Flancul Estic al NATO, în special României și a apreciat, în acest context, vizitele oficialilor americani în România și în regiunea Mării Negre.
”SUA pot conta pe deplin pe România. Suntem cel mai constant, activ și apropiat aliat și partener strategic al Statelor Unite în regiunea Mării Negre. România va continua să rămână o sursă de stabilitate în regiunea Mării Negre și să contribuie în coaliția condusă de SUA pentru apărarea ordinii internaționale bazată pe reguli” a fost mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu partenerilor de dialog.
Totodată, prim-ministrul Ciolacu a subliniat că Parteneriatul România-SUA este mai puternic ca niciodată și a amintit beneficiile pe care acesta le aduce atât cetățenilor români, cât și celor americani, în domeniile securității, energiei și economiei.
Un punct de interes în cadrul discutiilor l-a constituit includerea României în Programul Visa Waiver, obiectiv major pentru tara noastra.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că România contează pe sprijinul Congresului în acest sens. ”Introducerea proiectului de lege privind eligibilitatea României pentru a participa la Programul Visa Waiver a constituit pentru noi un semnal pozitiv și un îndemn să accelerăm pregătirile pentru aderare. Dorim înregistrarea de progrese substanțiale în acest dosar, astfel încât anul viitor să îndeplinim condițiile pentru includerea în Programul Visa Waiver” a afirmat prim-ministrul.
În ceea ce privește calitatea de membru NATO, premierul Ciolacu a subliniat că România este un partener de încredere al Statelor Unite, țara noastră găzduind mii de soldați americani și NATO în bazele aeriene și navale, precum și Cartierul General Sud-Est al Diviziei Multinaționale NATO, care este nodul regional de comandă și control al NATO, o Unitate de Integrare a Forțelor NATO, o brigadă multinațională complet operațională. Totodată, premierul Marcel Ciolacu și-a arătat aprecierea față de anunțul președintelui Biden, la Summit-ul NATO de la Madrid, privind înființarea sediului unei echipe de luptă de brigadă rotativă în România.
O altă temă vizată a fost securitatea energetică. România și SUA au un obiectiv comun de a asigura securitatea energetică pentru Ucraina și Republica Moldova. România sprijină Republica Moldova pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic.
Totodată, prim-ministrul Ciolacu a precizat că România a conceput o strategie pentru Marea Neagră, pentru a include libertatea de navigație și dezvoltarea economiilor din regiunea Mării Negre, prin consolidarea zonei ca nod și punct de tranzit între Europa și Caucaz și Asia Centrală.
În cadrul discuțiilor, partenerii de dialog au arătat deschiderea Statele Unite de a finanța un pachet robust de energie nucleară curată, sigură și fiabilă pentru România, la centrala de la Cernavodă și alte centrale mici cu reactoare modulare. Inițiativa va crea mii de locuri de muncă și va poziționa România ca lider în tranziția către energie curată.
Prim-ministrul României se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York - împreună cu o delegație guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu