Polonia ia în considerare posibilitatea de a doborî rachete rusești pe teritoriul Ucrainei

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Polonia ia în considerare, din punct de vedere tehnic și juridic, posibilitatea implicării sistemelor sale de apărare aeriană pentru a doborî rachete rusești în apropierea granițelor țării, dar nu s-au luat încă decizii în acest sens. 

Aceasta a fost declarația purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe polonez, Pawel Wronski, într-un comentariu pentru Ukrinform, referindu-se la afirmațiile președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenski, și ale ministrului de externe, Dmytro Kuleba, despre posibilitatea utilizării sistemelor de apărare aeriană poloneze pentru a doborî rachete rusești deasupra teritoriului Ucrainei.

„Această problemă este analizată din punct de vedere juridic și tehnic, dar nu există decizii în acest sens”, a spus Vronski, adăugând că partea ucraineană a abordat partea poloneză cu această inițiativă.

El a precizat că discuțiile pe această temă în Polonia au apărut după ce o rachetă rusească a încălcat spațiul aerian al țării în martie anul acesta, rămânând pe teritoriu polonez timp de 39 de secunde. Potrivit lui, discuțiile se concentrează pe posibilitatea ca sistemele de apărare aeriană poloneze să doboare astfel de rachete deasupra teritoriului Ucrainei și asupra consecințelor juridice pe care un astfel de pas le-ar putea avea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe polonez a menționat că experții în drept internațional ar trebui să-și exprime opinia asupra consecințelor juridice pe care acest pas le-ar putea avea, deoarece aceste rachete au focoase care cântăresc sute de kilograme și pot provoca daune semnificative la sol atunci când cad. În plus, experții tehnici trebuie să-și exprime opinia și să convină asupra condițiilor în care aceste rachete pot fi doborâte.

În același timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe polonez a subliniat că nu se pune problema transferului fizic al elementelor sistemului de apărare aeriană polonez în Ucraina.

„Nu există nicio discuție despre acest lucru în Polonia. Nu există posibilitatea ca sistemul de apărare aeriană polonez să fie în afara granițelor țării”, a spus Vronski.

După cum a raportat anterior Ukrinform, președintele Volodymyr Zelenski crede că unii dintre vecinii Ucrainei, inclusiv Polonia, ar putea doborî rachete rusești în vestul Ucrainei, inclusiv de pe propriile aeronave.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a declarat marți că aliații Kievului au tot dreptul să doboare rachete rusești care zboară deasupra Ucrainei de pe teritoriul lor.

Fostul ministru polonez al apărării naționale și expert în securitate, Janusz Onyshkiewicz, a declarat recent agenției că Polonia, împreună cu aliații săi din NATO, ar putea doborî rachete rusești care zboară în direcția Ucrainei. Cu toate acestea, acest lucru necesită decizii politice la nivelul NATO și Ucraina și acces la informații complete despre situația din spațiul aerian al Ucrainei.

În ultimele luni, avioanele militare poloneze și aliate au zburat în mod repetat în Polonia, inclusiv două perechi de avioane de vânătoare F-16 poloneze și americane, patrulând spațiul aerian al estului Poloniei ca răspuns la atacul masiv cu rachete al Rusiei asupra teritoriului ucrainean.

Pe 29 decembrie, în timpul celui mai mare atac cu rachete asupra Ucrainei din 2023, o rachetă rusească a încălcat spațiul aerian polonez. Racheta a rămas în spațiul aerian polonez aproximativ trei minute și a zburat aproape 40 km în interior. În același timp, două perechi de avioane de vânătoare F-16 zburau și ele în Polonia.

În noaptea de 24 martie, trupele ruse au lansat un alt atac masiv asupra Ucrainei. În timpul acestui atac, o rachetă rusească a încălcat spațiul aerian polonez lângă orașul Ocerdów din Lubelskie și a rămas acolo timp de 39 de secunde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel