EXCLUSIV  Pleci cu maşina la drum în aceste zile? Cel mai mare pericol e la poduri

foto: Freepik
foto: Freepik

În prima ediţie DC Conducem din 2024, Titi Aur a transmis un avertisment pentru şoferii care pleacă la drum în perioada rece. Mesajul său vine în contextul temperaturilor negative din mai multe regiuni din ţară înregistrate în ultima săptămână. 

"Venim după o perioadă caldă, foarte caldă, deci pot spune că am luat iarna de la capăt. Iarnă care înseamnă aderenţă mai mică. Înseamnă aderenţă mai mică şi dacă e asfaltul uscat, dar mai ales cum e acum, cu umiditate. Plouă, la minus câteva grade, mai şi ninge, se transformă apa în gheaţă, polei. Noi vorbim pe 9 ianuarie, şi nu avem încă acel fenomen de gheaţă neagră, pentru că pământul e cald. Inerţia termică a pământului e mare, în sensul că vine frigul, avem -3, -4, -10 grade, dar pământul nu îngheaţă încă. Nu vorbim aici de drumurile principale, de şoselele naţionale, de autostrăzi. Atenţie foarte mare, însă, că în această perioadă pericolul foarte mare este pe poduri. Terasamentul se răceşte mult mai rapid, fiind mai subţire. Asta înseamnă că la -1, -2 grade, găsim polei, gheaţă neagră, pe pod. 

Gheaţa neagră este principalul pericol în această perioadă. Unde avem zăpadă, şi instinctul, şi imaginea generală, te fac să te gândeşti că ai aderenţă mai mică. Practic, trebuie să ne adaptăm la condiţiile de iarnă. Asta înseamnă să păstrăm distanţa mai mare, să reducem din timp, să fim atenţi stânga, dreapta, şi să avem grijă mai mare la pietoni. Ei sunt mai zgribuliţi, gluga în cap, căştile în urechi. Pe o astfel de vreme, pietonul e mai puţin atent. Maşina se aude mai puţin, pentru că apare şi o antifonare. Zăpada antifonează tot peisajul. 

Noi, şoferii, care suntem totuşi la adăpost, suntem cei mai pregătiţi din trafic, pentru că pietonul nu are neapărat o şcoală făcută, trebuie să fim mult mai atenţi în această perioadă!", a declarat Titi Aur la DC Conducem. 

Cum va fi vremea în perioada următoare 

"De mâine, începe un proces de creştere a temperaturilor, nu aş spune de încălzire. Vom simţi această creştere pe parcursul zilelor viitoare. De la jumătatea săptămânii, vor fi şi nopţile simţitor mai calde. Pe ansamblul săptămânii, aşa cum arată estimările pentru patru săptămâni, este posibil ca temperaturile să se situeze peste media perioadei în care ne aflăm, dar cu variaţii de la o zi la alta, de la o regiune la alta.

Următoarele două-trei nopţi, încă vom avea temperaturi negative, probabil încă în jurul a -10 grade în zonele depresionare, dar pe parcursul zilelor va creşte temperatura, mai ales în regiunile sudice. Deja, luni, aşteptăm ca în sudul ţării maximele să se apropie de 8-10 grade. Este adevărat că, în nord, rămâne mai rece - jumătăţea de nord a ţării va fi în continuare sub influenţa aerului aceluia foarte rece despre care vă spuneam că domină partea de nord, nord-centru a Europei.

În a doua parte a săptămânii, creşterea de temperatură se va concretiza prin minime care, în multe zone ale ţării, vor deveni uşor pozitive şi maxime care, tot aşa, să se situeze la valorile cele mai ridicate, undeva la 8-10 grade, doar că a doua parte a săptămânii va aduce şi precipitaţii.

Mâine, din nou, la munte, ca şi astăzi, ninsoare. Pe urmă, luni, în partea de vest, centru a ţării precipitații mixte. Câteva zile cu pauză în precipitații - marţi, miercuri, poate şi joi. Apoi, din nou, precipitaţii, pe fondul unor temperaturi mai ridicate - posibil să fie mixte, poate în sudul ţării mai degrabă ploaie", a mai spus meteorologul ANM Florinela Georgescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel