EXCLUSIV  Performanță remarcabilă la Spitalul „Marie Curie“. Dr. Alexandra Neagu evidențiază importanța screeningului auditiv la copii / video

Dr. Alexandra Nneagu, medic primar ORL, competenţă în audiologie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘’Marie Skłodowska Curie”, a vorbit despre importanța screening-ului auditiv, unitar, în toate maternitățile din țară.

Dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, competenţă în audiologie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘’Maria Skłodowska Curie”, a fost invitată la conferința „Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective“, realizată de DC Media Group, unde a vorbit despre importanța screening-ului auditiv încă din primele luni de viață.

„Screening-ul auditiv ar trebui să se bazeze pe principiul 1-3-6, adică toți copiii să fie testați în prima lună de viață.Cei care nu trec testele să ajungă până la trei luni pentru o evaluare audiologică într-un centru de diagnostic, care înseamnă clinică ORL, nu maternitate, iar până la șase luni, să aibă un diagnostic și să fie protezați auditiv. Acestea sunt regulile după Ghidul de practică al OMS.

În România, din păcate, ghidul nu e implementat uniform în toate unitățile medicale. Știm că unele o fac foarte serios, dar personal nu sunt convinsă că toate maternitățile fac asta. Încă ajung copii, la vârste foarte mari, la noi, care fi nu au fost testați în maternitate, fie nu li s-a spus ce au de făcut. Nu există un sistem național de raportare și modernizare. Noi nu știm câți copii sunt testați, câți nu trec testele și ce se întâmplă cu ei mai departe.

De aceea ar trebui să ne aliniem la standardele europene și internaționale. Asta s-ar putea face prin implementarea unui registru național de screening auditiv, ca să detectăm timpuriu deficiențele auditive la nou-născuți și copii. El poate contribui la creșterea accesibilității la tratament și îmbunătățirea calității vieții. Din acest registru ar putea deriva și registrul de implant, pentru că am putea ști câți sunt surzi profund, la care se adaugă fie copii, fie adulții care au surdități progresive și care au nevoie de un implant cohlear.“, a precizat dr. Alexandra Neagu.

Succes uriaș la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘’Marie Skłodowska Curie”

Medicul primar ORL a trasat de asemenea principalele obiective care trebuie atinse pentru a se ajunge la un sreening eficient și a evidențiat resursele necesare pentru acest deziderat.

„Obiectivele ar fi următoarele:

- crearea unei baze de date naționale pentru screening-ul auditiv respectiv pentru implant cohlear;

- standardizarea testărilor și a metodelor de raportare;

- asigurarea accesului echitabil la diagnostic și tratament;

- integrarea datelor în sistemul național de sănătate;

- monitorizarea și îmbunătățirea continuă a sistemului de screening.

Resursele necesare pentru implementarea unui astfel de registru ar fi resursele umane, în primul rând, care includ specialiști - medici ORL, audiologi, tehnicieni audiometriști, personalul IT (dezvoltatori software, administratori baze de date, securitate cibernetică), coordonatorii de program și personalul administrativ. E nevoie de acea platformă software, de o bază de date securizată, de echipamente de screening și de diagnostic, dar și de puncte de testare dotate corespunzător. De asemenea, sunt necesare resurse financiare, legislative, administrative, educaționale și de conștientizare.

Impedimentele în situația actuală au legătură cu faptul că nu există o trasabilitate a pacienților de la testarea din maternitate până la diagnosticul problemelor de auz, mulți copii ajung târziu pentru diagnostic și tratament, există puține centre de diagnostic audiologic, resurse umane și logistice și materiale limitate, și încă există liste de așteptare pentru toate ramurile Programului Național de Tratament al Surdității.

Vineri, pe 28 februarie, s-a implantat simultan bilateral cel mai mic copil, la 7 luni și 3 săptămâni. Asta facem noi!“, a mai spus Alexandra Neagu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel