Părinți de succes: De ce nu este un conflict întotdeauna negativ

În viața de zi cu zi, există multă elemente care duc spre concluzia că trebuie judecate aspru conflictele, că astfel de situații trebuie diminuate și dacă se poate, eliminate cu totul, însă rezultatul cercetărilor demonstrează că un pic de conflict nu numai că nu este negativ, ci chiar poate să ajute în comunicare și în dezvoltarea relațiilor, atrage atenția un specialist în Educație.

Profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor la Universitatea din București, amintind de studiile lui R Stacey sau cercetările lui R. J. Saul, arată că un conflict, "între anumite limite desigur", ajută și nu împiedică comunicarea. Însă pentru a ajunge la acest rezultat, un conflict trebuie știut să fie gestionat, întrucât un management greșit al conflictului poate repede să ducă la escaladarea lui.

"Poate am putea să ne gândim la conflict ca la un foc care arde molcom în sobă la casa bunicii: dacă este bine întreținut el dă căldură și oferă confort, dacă este scăpat de sub control o să ardă întreaga casă", explică specialistul în Educație, care prezintă și câteva avantaje incontestabile ale provocării unui conflict în relația părinte-copil.  

Astfel, "dacă provocăm un conflict acum putem să îl și stingem eficient. Vom vedea problemele de comunicare și nemulțumirile în relația cu copilul mult mai bine și o să putem să le abordăm din timp. (...)  Așa că nu trebuie să ne fie frică de conflict, trebuie să-l folosim acum pentru a preîntâmpina alte situații mai grave ulterior.

Conflictul poate să aducă părțile – paradoxal – spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Astfel, dacă avem un optim al conflictului putem să descoperim – împreună – soluții la care nu ne-am gândit separat. (...)

Nu în ultimul rând, copilul poate să învețe în conflictele pe care le are cu părinții săi cum să-și dezvolte competența de comunicare cu ceilalți, în societate. Este ca și când ar putea să experimenteze într-un laborator, fără griji, o situație periculoasă dacă s-ar întâmpla în realitate", subliniază profesorul universitar Pânișoară.

Citește mai multe pe performante.ro


[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel