"Coliziunile cosmice" de acum 12 miliarde de ani ar putea fi cheia înțelegerii formării galaxiilor, susțin cercetătorii.
Galaxiile care s-au ciocnit acum 12 miliarde de ani ar fi putut contribui la formarea celor mai mari galaxii ale universului, conform unor cercetări recente.
Un studiu realizat de astronomi de la Universitatea din Southampton încearcă să rezolve ce ei numesc un "mister intergalactic" referitor la modul în care au fost create galaxiile eliptice.
Cum au apărut aceste galaxii, care au o formă asemănătoare unor mingi de fotbal umflate în comparație cu discul plat al Căii Lactee, a fost un subiect de cercetare timp de decenii.
Într-un articol publicat în revista Nature, Dr. Annagrazia Puglisi a declarat că echipa este aproape de a găsi un răspuns.
„Ciocnirea a două galaxii-disc a făcut ca gazul, combustibilul din care se formează stelele, să coboare spre centrul lor, generând trilioane de stele noi,” a scris aceasta.
„Aceste coliziuni cosmice au avut loc acum aproximativ 8 până la 12 miliarde de ani, când universul era într-o fază mult mai activă a evoluției sale. Descoperirile noastre ne apropie de rezolvarea unui mister de lungă durată în astronomie, care va redefini înțelegerea noastră despre modul în care au fost create galaxiile în universul timpuriu.”
Colaborând cu Observatorul Muntelui Purpuriu din China și cu Academia Chineză de Științe, echipa a analizat mai mult de 100 de galaxii în formare de stele din universul îndepărtat, utilizând cel mai mare telescop radio din lume, cunoscut sub numele de Alma, aflat în deșertul Atacama din Chile.
Dr. Qing-Hua Tan, liderul studiului de la Observatorul Muntelui Purpuriu, a spus că cercetarea a folosit o tehnică nouă pentru a analiza distribuția luminii emise de galaxiile îndepărtate și extrem de luminoase.
„Aceasta este prima dovadă reală că sferoidele se formează direct prin episoade intense de formare a stelelor localizate în nucleele galaxiilor îndepărtate. Astrofizicienii au încercat să înțeleagă acest proces de zeci de ani.
„Aceste galaxii se formează rapid – gazul este absorbit spre interior pentru a hrăni găurile negre, declanșând erupții de stele, care se formează de 10 până la 100 de ori mai repede decât în Calea Lactee.”
Cercetătorii vor combina descoperirile lor cu datele obținute de telescoapele aflate la bordul sateliților James Webb și Euclid, precum și de pe Stația Spațială Chineză, pentru a cartografia componentele stelare ale galaxiilor.
Puglisi a adăugat: „Acest lucru ne va oferi o imagine mai completă a formării timpurii a galaxiilor și va adânci înțelegerea noastră despre modul în care universul a evoluat de la începuturile sale.”
Cercetările actuale ar putea deschide drumul pentru o înțelegere mai detaliată a modului în care aceste coliziuni provoacă rafale de formare a stelelor, care se produc mult mai rapid decât în galaxiile noastre. Astfel, se ar putea ajunge la o clasificare mai precisă a tipurilor de stele formate și a distribuției acestora în galaxiile implicate în coliziuni.
Având în vedere faptul că studiul analizează mai mult de 100 de galaxii aflate într-o fază activă de formare a stelelor, ar putea fi descoperite și tipuri de galaxii care nu au fost observate anterior. Tehnologia de observare avansată, inclusiv telescopul James Webb și stația spațială chineză, ar putea aduce la lumină galaxii „de tranziție” sau cu caracteristici neobișnuite, care să îmbogățească cunoștințele noastre despre universul timpuriu, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu