Noul președinte al Taiwanului cere „pace prin putere” în timp ce se teme de invazia chineză

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În discursul său de inaugurare de luni, noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, în vârstă de 65 de ani, a dedicat o parte semnificativă amenințării venite din partea vecinului său, China. "În război, nu există învingători. Pace este singura opțiune", a declarat Lai Ching-te. 

"Invazia Rusiei în Ucraina și conflictul dintre Israel și Hamas continuă să zguduie lumea. Activitățile militare ale Chinei și încălcările în zona gri reprezintă o provocare strategică semnificativă pentru pacea și stabilitatea mondială. Rolul Taiwanului este să conducă drumul către pace."

Aproximativ 20.000 de persoane au participat la festivitățile de inaugurare pentru Lai și vicepreședintele său, Hsiao Bi-khim, în vârstă de 53 de ani, desfășurate în fața clădirii Biroului Prezidențial din centrul Taipeiului. Ceremonia a început cu o demonstrație impresionantă de putere, inclusiv un zbor al zecilor de avioane de vânătoare ale Forțelor Aeriene din Taiwan.

Tsai Ing-wen, fostul președinte al Taiwanului, și-a încheiat mandatul pe 20 mai, predând ștafeta succesorului său din Partidul Progresist Democrat (DPP), Lai Ching-te, cunoscut și sub numele de William Lai

Analiști afirmă că perioada sa ca lider al Taiwanului a adus sprijin internațional pentru o strâmtoare taiwaneză pașnică, în ciuda unei Chine tot mai assertive - un legat pe care speră că președintele Lai îl poate menține.

Tsai a fost prima femeie lider al Taiwanului și una dintre puținele femei lider de top din Asia, iar ea a facilitat unele dintre cele mai libere legi regionale privind drepturile LGBTQ. Cu toate acestea, analiștii spun că cea mai importantă moștenire a sa va fi atenția și sprijinul internațional pe care l-a adus Taiwanului.

Hung-Jen Wang, profesor de politică la Universitatea Națională Cheng Kung din Taiwan, spune pentru VOA că cea mai mare realizare a lui Tsai a fost eficacitatea sa în a determina națiunile importante să ia în considerare și să se confrunte cu posibilitatea Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului și impactul global pe care l-ar avea conflictul în strâmtoarea Taiwanului.

"Președintele Tsai i-a făcut pe toți să înțeleagă că stabilitatea problemei strâmtoarei Taiwanului nu este problema Taiwanului, nici nu este o problemă a afacerilor interne dintre Taiwan și China, ci (relevantă) intereselor naționale ale tuturor", a spus Wang.

Beijingul pretinde că Taiwanul este o provincie separatistă care trebuie să se reunifice într-o zi cu teritoriul continental, prin forță dacă este necesar.

Invazia Rusiei din Ucraina din 2022, pe care președintele Vladimir Putin a revendicat-o în mod similar ca fiind parte a Rusiei, și legăturile strânse ale Moscovei cu Beijingul, au subliniat și mai mult temerile că China ar putea urma exemplul Rusiei în ocuparea teritoriilor prin forță.

China a intensificat amenințările sale în ultimii ani, inclusiv prin exerciții militare, trimiterea a zeci de baloane suspecte de spionaj deasupra Taiwanului și interferența în alegeri. Tsai a crescut cheltuielile militare și dezvoltarea submarinelor pentru a se apăra mai bine împotriva unui atac al Chinei asupra Taiwanului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel