Moldova, aflată între România și Ucraina, a supărat fosta stăpână sovietică Rusia prin dorința sa de a se alătura UE în urma invaziei Moscovei în Ucraina.
Uniunea Europeană a semnat marți un pact de securitate și apărare cu Moldova pentru a ajuta țara pro-occidentală să-și întărească capacitatea de a face față amenințărilor din partea Rusiei.
"Astăzi, Moldova a devenit prima țară care semnează un parteneriat pentru securitate și apărare cu Uniunea Europeană," a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, la o întrevedere cu prim-ministrul Moldovei.
"Altele vor urma pentru a crea o rețea de prieteni care construiesc o securitate și apărare puternică, care va include o cooperare mai strânsă în domenii care variază de la securitatea cibernetică la contracararea amenințărilor hibride."
Moldova, aflată între România și Ucraina, a supărat fosta stăpână sovietică Rusia prin dorința sa de a se alătura UE în urma invaziei Moscovei în Ucraina.
Statele UE sunt în prezent în dezbatere cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Moldova în luna următoare, într-un demers care ar plasa-o la începutul unui proces de reforme de ani de zile înainte de aderare.
Autoritățile moldovene au acuzat repetat Kremlinul că încearcă să destabilizeze țara într-o încercare de a o îndepărta de cursul său pro-occidental.
UE nu a dezvăluit detaliile noului parteneriat, dar un oficial a declarat că acesta își propune să îmbunătățească "capacitatea Moldovei de a-și proteja suveranitatea și independența", notează KievPost.
UE a declarat că acorduri similare cu alți "parteneri selectați" sunt în prezent în lucru.
Pactul UE vine după ce Franța a semnat propriul său acord bilateral de apărare cu Moldova în această săptămână.
Întărirea securității Moldovei vine după creșterea tensiunilor recente între Chișinău și separatiștii pro-ruși.
Oficialii pro-ruși din regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, au cerut Rusiei "protecție" în februarie.
Rusia are 1.500 de soldați staționați în regiunea separatistă pro-moscovită a Moldovei, Transnistria, o fâșie subțire de pământ între Moldova și Ucraina care s-a rupt în 1992 după un conflict scurt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu