Modelul Viktor Orban prinde aripi în Europa: Analiză după alegerile din Polonia

Alegerile parlamentare organizate duminică în Polonia au fost câștigate de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), o formațiune asemănătoare FIDESZ-ului condus de premierul maghiar Victor Orban. Astfel, cu 39,1% dintre sufragii, conservatorii eurosceptici revin la guvernare pentru prima oară din 2007, timp în care țara cu 37 de milioane de locuitori a fost condusă de liberalii de centru de la Platforma Civică (PO), care au obținut duminică doar 23,4% din voturi.

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Jaroslav, decedat într-un accident aviatic în Rusia, în 2010, a revendicat triumfător victoria, la scurt timp după publicarea primelor exit-poll-uri.

Liderii Partidului Lege şi Justiţie se pregătesc să naționalizeze o bancă și să recurgă la taxe mai mari pentru bănci. Vorbim de măsuri pe care alți politicieni din zonă se tem să le adopte, așa cum putem da exemplul redevențelor din România, de care nu s-a atins nimeni de ani buni. 

După Ungaria, rezultatele alegerilor parlamentare din Polonia confirmă un trend apărut în statele din Europa Centrală și de Est, care apelează la un mix între procesul de naționalizare și măsurile economice în favoarea cetățeanului. Țările tind să se închidă în interior, să recurgă la naționalizare, să ia povara de pe spatele cetățeanului și să o mute pe bănci și multinaționale.

[citeste si]

Europa pare să aibă de-a face în ultima perioadă cu două tipologii de partide radicale cu tot mai mult succes în alegeri: pe de o parte, avem modelul stângii radicale, reprezentat de Syriza, Podemos sau poate chiar Laburiștii din Marea Britanie, iar de cealaltă parte vorbim de modelul dreptei radicale, care nu merge spre marele capital, ci spre micii capitaliști. Aceste modele au fost confirmate inclusiv la alegerile parlamentare din Polonia.

Cine va fi următorul premier polonez

Viitorul premier al Poloniei va fi Beata Szydlo, desemnată dinainte de alegeri de către Jaroslaw Kaczynski. Aceasta reprezintă un alter-ego al mentorului său și aplică literă cu literă ideile acestuia.

De-a lungul timpului, Beata Szydlo a apărat în Parlament pozițiile conservatoare ale PiS, apropiate de cele ale episcopatului, asupra unor probleme cum ar fi avortul, fertilizarea in vitro și Convenția Consiliului Europei referitoare la lupta împotriva violenței față de femei. De asemenea, PiS dorește introducerea religiei între materiile de Bacalaureat.

Recent, ea a condus cu succes campania electorală a noului președinte polonez Andrzej Duda, ales în luna mai. Acesta a demisionat din PiS după victoria din alegeri.

Beata Szydlo s-a angajat cu aceeași dedicare în propria campanie și în cea a partidului său pentru alegerile parlamentare, ascultând necazurile polonezilor nemultumiți și fără a pierde vreo ocazie de a ataca guvernul în exercițiu al rivalei sale Ewa Kopacz.

Împărtășind sentimentele majorității polonezilor, care se opun primirii refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, ea a criticat abordarea Bruxellesului, într-o dezbatere televizată cu Ewa Kopacz.

"Soluția pe care ne-a propus-o Uniunea Europeana (de repartizare) este proastă și, mai presus de toate, nu este o soluție de comun acord", a criticat ea, conform stirileprotv.ro. "Astăzi, polonezii sunt în primul rând preocupați de siguranța lor", a subliniat ea, înainte de a recomanda "un ajutor umanitar și financiar" pentru țările unde se află potențialii refugiați.

De asemenea, Beata Szydlo a acuzat anterior "vechile" țări ale UE că doresc să scape de refugiați și să-i trimită în noile state membre mai sărace. "Dacă politicienii din 'vechea' Europă încearcă să impună aceeași responsabilitate tuturor celorlalți membri, ei nu fac decât să-și apere interesele. Este o încercare de a deplasa responsabilitatea pentru a obține o soluție superficială", a mai afirmat viitorul premier de la Varșovia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel