Mircea Dumitru: Bani în plus pentru cercetare, la rectificarea bugetară

 Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a dat o veste bună cercetătorilor, vineri, la reuniunea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) care se desfăşoară la Târgu Mureş. Ministrul Educației a anunțat că există promisiuni în cadrul Guvernului că la următoarea rectificare bugetară, care va avea loc până la sfârşitul anului, vor fi alocate anumite sume pentru Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), care a suferit o rectificare negativă în vară.

'În ceea ce priveşte rectificarea negativă la cercetarea ştiinţifică, au fost discuţii în Guvern foarte puternice, pentru că nu am privit cu plăcere că s-au luat bani de la cercetare - chiar şi acolo unde erau proiecte - şi s-au dat în altă parte. O promisiune a fost aceea - şi sper să se materializeze - ca la următoarea rectificare bugetară, care ar trebui să aibă loc până la sfârşitul anului, să obţinem nişte sume pentru ANCSI, pentru acolo s-a produs acel fenomen negativ (...)

Nevoia de a creşte finanţarea în următorii ani până în 2020, în acele creşteri succesive, care par să fie totuşi rezonabile şi nu ar trebui să cerem imposibilul, până în 2020 să ne apropiem sau să fim până la 6% din PIB pentru educaţie şi 1% din PIB pentru cercetare', a arătat ministrul Mircea Dumitru.

Ministrul Educaţiei a răspuns astfel îngrijorărilor manifestate de participanţii la Consiliul Naţional al Rectorilor şi a precizat că fără acea rectificare bugetară din vară universităţile din România ar fi fost într-o situaţie 'imposibilă' şi că în timp ce acestea au primit bani pentru salarii s-a recurs la o rectificare negativă în privinţa ANCSI.

'Am preluat acest mandat acum 3 luni, am început activitatea la minister într-o perioadă de vacanţă şcolară şi universitară, iar tema acelei perioade era cum anume vom încheia din punct de vedere financiar acest an universitar. Cei care lucram în sistemul universitar în fiecare zi eram speriaţi de-a dreptul de posibilitatea care ni se părea extrem de concretă şi extrem de reală, ca în lunile noiembrie şi decembrie să nu putem plăti salariile. Aceasta pentru că două acte normative, OUG 20/2016 şi Legea 85/2016, ne impuneau nişte obligaţii financiare care treceau cu mult peste posibilităţile pe care le avea fiecare universitate, chiar şi cele care sunt finanţate bine. De aceea trebuie să spun că rectificarea bugetară care a fost aprobată de Guvern în vară a fost absolut salutară, a venit în momentul potrivit nu doar pentru învăţământul superior, ci şi pentru tot ce înseamnă învăţământ în România (...) Fără această rectificare bugetară universităţile noastre ar fi fost într-o situaţie imposibilă', a subliniat ministrul. De vineri şi până duminică Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş împreună cu Universitatea 'Petru Maior' şi cu Universitatea de Arte organizează reuniunea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), la care participă 70 de rectori ai universităţilor din România şi membri ai CNR, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel